Η Ρωσία ξεκινά διαδικασία απόσχισης τμήματος της Ουκρανίας


Ιανουάριος 28, 2022. Ελλάδα.

Διαδικασία απόσχισης από την Ουκρανία ξεκινά η Κρατική Δούμα της Ρωσίας. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την ΚΑΚ, την Ευρασιατική Ένταξη και τις Σχέσεις με την Ομογένεια, συμφώνησε να συζητήσει μια τέτοια πρόταση στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η πρόταση υποβλήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας με τη μορφή σχεδίου ομιλίας της Δούμας προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για αναγνώριση ως ανεξάρτητα κράτη των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ (DСR και LСR).

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής Λεονίντ Καλάσνικοφ (από το Κομμουνιστικό Κόμμα), σύμφωνα με το Tass και την εφημερίδα «Sega».

«Η επιτροπή ζήτησε από όλες τις παρατάξεις να πουν τις απόψεις τους για αυτό το θέμα, ώστε να μπορέσουμε να εγκρίνουμε περαιτέρω το συμπέρασμα της επιτροπής. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε το έγγραφο και θα το υποβάλουμε στο Συμβούλιο της Δούμας. Αυτό θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου», είπε ο Καλάσνικοφ.


Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων Λεονίντ Σλούτσκι, μέλος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος του εθνικιστή Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι.

 Αλλά είπε ότι «ένα τέτοιο κυρίαρχο θέμα θα πρέπει να συζητηθεί προσεκτικά με τη συμμετοχή ειδικών».

 

Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, με επικεφαλής τον ηγέτη τους Γκεννάδι   Ζιουγκάνοφ, υπέβαλαν το προσχέδιο της ομιλίας τους στη Δούμα στις 19 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κρατική Δούμα ζητά από τον αρχηγό του κράτους να εξετάσει το ζήτημα της αναγνώρισης των ανακηρυγμένων δημοκρατιών «ως ανεξάρτητων, κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών».

Το κείμενο λέει ότι οι βουλευτές θεωρούν «δικαιωμένη και ηθικά δικαιολογημένη την αναγνώριση των DNR και LNR».

 

Το μοντέλο αναγνώρισης ανεξάρτητων κρατών σε αποσχισμένα εδάφη σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες εφαρμόστηκε από τη Μόσχα στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία της Γεωργίας μετά τη σύντομη ρωσογεωργιανή σύγκρουση το 2008.

Η DNR και η LNR δήλωσαν ανεξάρτητοι το 2014 αμέσως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

 Προς του παρόντος, η DNR και η LNR αναγνωρίζονται μόνο από τη Νότια Οσετία, η οποία χαίρει της αναγνώρισης όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και της Νικαράγουας, της Βενεζουέλας και του Ναούρου.

 

Η DNR και η LNR, που βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία και συνορεύουν με τη Ρωσία, παρουσιάζονται ως μια συνομοσπονδία που ονομάζεται Ένωση των Λαϊκών Δημοκρατιών – Νοβορωσία.

24chasa.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr