Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Εκδήλωση πριν την επίσκεψη Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της Αλβανίας»


Ιανουάριος 15, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

Εκδήλωση με πρωτοβουλία της τουρκικής διπλωματικής αποστολής με τίτλο «Ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη στα Βαλκάνια: Σχέσεις Τουρκίας-Αλβανίας» πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, όπως αναφέρει τούρκικο δημοσίευμα.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο «Πανεπιστήμιο Νέα Υόρκη» των Τιράνων με τη μέριμνα του τουρκικού ιδρύματος Maarif και του Τούρκου πρέσβη στα Τίρανα, Μουράτ Αχμέτ Γιορούκ και εκπροσώπους άλλων τουρκικών ιδρυμάτων καθώς και δημοσιογράφων στην Αλβανία.

Ο Γκεντί Γκαζέλι, Γενικός Διευθυντής της Αλβανικής Τελωνειακής Διοίκησης και πρώην Πρέσβης της Αλβανίας στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στις τουρκικές εταιρείες στη χώρα και τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών βασίζεται σε πλούσιο νομικό πλαίσιο.

Ο Γκαζέλι επεσήμανε ότι «Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της Αλβανίας. Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς συνεργασίας, ειδικά στις εμπορικές ανταλλαγές και τις οικονομικές σχέσεις».

Η Λιντίτα Τζανάρι Λατίφι, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Βαλκανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης των Τιράνων τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια.Αναφερόμενη στις επαφές μεταξύ των διαφορετικών εθνών κατά τη διάρκεια της ιστορίας η Λατίφι είπε: «Οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας στους τομείς της ιστορίας, της γλώσσας, της λογοτεχνίας, του πολιτισμού, της εθνογραφίας και της θρησκείας. υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει για αιώνες, δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί είναι ένα γεγονός».

Ο καθηγητής του Εμπορικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Χασάν Μπάσρι Γιαλτσίν δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας είναι ιδιαίτερες και υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι πολύ καλός φίλος της Αλβανίας.

Ο Γιαλτσίν αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αλβανία:  «Έχουμε δει πολλές στρατηγικές συνεργασίες στο παρελθόν και έχουν υπογραφεί πολλές συμφωνίες μεταξύ των χωρών μας. Η επίσκεψη του Προέδρου μας τη Δευτέρα θα προσφέρει διαφορετικές ευκαιρίες για φιλικές σχέσεις».

Η καθηγήτρια του τουρκικού πανεπιστημίου Χαλίτς, Αϊλίν Ουνβέρ Νόι τόνισε ότι η Αλβανία και η Τουρκία έχουν παραδοσιακά φιλικές σχέσεις και ιστορικο-θρησκευτικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή στη μακροχρόνια σχέση τους.


«Τουρκία και αλβανικός στρατός παράγοντες σταθερότητας στα Βαλκάνια»


Η Νόι είπε χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία και ο αλβανικός στρατός αποτελούν παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων», πρόσθεσε ότι «η Αλβανία και η Τουρκία είχαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις».

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αλβανία τόνισε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται πριν από την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ερντογάν στις 17 Ιανουαρίου για να παραδώσει σπίτια στους σεισμόπληκτους.

 «Αυτή η δράση αποτελεί ένδειξη της ειλικρίνειας και του επιπέδου στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε η  δημοσιογράφος συντονίστρια της εκδήλωσης Μεριέμ Ιλάιντα Ατλάς Τσετίν που είναι και μέλος της διοίκησης της τουρκικής ραδιοτηλεόρασης.

 

star.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr