Για τη Βουλγαρία δεν αποτελεί πρόβλημα η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία»


Ιανουάριος 18, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Η σύντομη ονομασία της χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία» από σήμερα δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για τη Βουλγαρία, σημειώνει η Telma των Σκοπίων.

Όπως σημειώνεται, η Βουλγαρία έβλεπε ως τώρα την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» χωρίς το «Δημοκρατία της…»  ως εδαφική αξίωση απέναντί της και ζήτησε εξηγήσεις από τα Σκόπια με σημείωμα προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Μετά από τη θετική θέση των Σκοπίων στο αίτημα αυτό,  βγήκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών η διαφωνία του «σύντομου» ονόματος όπως συμφώνησαν οι δύο πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι και Κίριλ Πέτκοφ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Πέτκοφ, που επισκέπτεται επίσημα τα Σκόπια, ήταν πολύ πιο ξεκάθαρος για την ονομασία της «μακεδονικής» γλώσσας και του «μακεδονικού» λαού, τον οποίο απέφυγε να ονομάσει ως τέτοιο κατόπιν άμεσου αιτήματος και επανέλαβε το πόρισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Βουλγαρίας από την περασμένη εβδομάδα.

Δήλωσε σχετικά:

«Αναγνωρίζουμε απολύτως την αυτοδιάθεση όλων των πολιτών στη Βόρεια Μακεδονία καθώς και τη χρήση όλων των γλωσσών σας, όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα», είπε ευθέως ο Πέτκοφ όταν του ζητήθηκε να ονομάσει το έθνος και τη γλώσσα του, στο οποίο σήμερα επισκέπτεται…

Ένα φλέγον ζήτημα που θα επιλυθεί γενικά μέσω των ομάδων εργασίας είναι το θέμα της θέσης-πλαισίου της Βουλγαρίας από το 2019 για την αποκατάσταση των θυμάτων του κομμουνισμού που δήλωσαν Βούλγαροι, καθώς και η απομάκρυνση από τα εγχειρίδια και τα μνημεία ο χαρακτηρισμός του «Βούλγαρου φασίστα κατακτητή».

Πέρα από αυτά τα ζητήματα, Κοβάτσεφσκι και Πέτκοφ συμφώνησαν να ανοίξουν αεροπορική γραμμή μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας, η οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε δύο μήνες. 

Συμφωνήθηκε, επίσης, να γίνει κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων, η οποία θα προγραμματίζεται για τις  25 Ιανουαρίου.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr