Επιβεβαιώθηκε η αφρικανική πανώλη των χοίρων στη Βόρεια Μακεδονία


Ιανουάριος 8, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Κατά τη διάρκεια ελέγχου, η Υπηρεσία Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων εντόπισε την παρουσία της αφρικανικής πανώλης σε ιδιωτική χοιροτροφική μονάδα στο χωριό Ντράμτσε στο Ντέλτσοβο. 

Ο ιός δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων ρούχων. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία και το ποσοστό θνησιμότητας είναι σχεδόν 100% και εμφανίζεται εντός δύο εβδομάδων το αργότερο. 

Για το λόγο αυτό, ο Οργανισμός διέταξε τη θανάτωση χοίρων υπό επίσημη επίβλεψη, δειγματοληψία σφαγμένων χοίρων και ακίνδυνη αφαίρεση σφαγίων από θανατωμένους και σφαγμένους χοίρους.

Ενδελεχής καθαρισμός, απολύμανση και απολύμανση του αγροκτήματος.

Λόγω του κινδύνου μετάδοσης της ασθένειας στον αγριόχοιρο, το κυνήγι όλων των ειδών θηραμάτων απαγορεύεται σε κυνηγετικά πεδία σε όλη την ανατολική περιοχή. 

Οι παραχωρησιούχοι κυνηγετικών χώρων και κυνηγετικών συλλόγων υποχρεούνται να καταγράψουν νεκρά αγριογούρουνα, τα οποίο θα πρέπει επίσης να δηλωθούν στον Οργανισμό και να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

 Έως το τέλος του μήνα θα γίνει έκτακτη απογραφή και κλινική εξέταση όλων των οικόσιτων χοίρων σε όλη την επικράτεια της χώρας και την ίδια περίοδο απαγορεύεται η πώλησή τους.

mk.tv21.tv

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr