Εσκομπάρ: Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» δεν είναι αποτελεσματικά εάν δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες


Ιανουάριος 12, 2022. Ελλάδα.

Ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» μόνο εάν συμμετάσχουν όλες οι χώρες της περιοχής. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι αποτελεσματική εάν δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες.

Σε συνέντευξή του στη Voice of America είπε ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία: να είναι τα Δυτικά Βαλκάνια ανοιχτά σε όλους και να ακολουθούν τα κατάλληλα πρότυπα και θεσμούς.

«Αυτή είναι η προϋπόθεση με την οποία τα υποστηρίζουμε:

 Πρώτον, να πληροί τα πρότυπα του Βερολίνου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Και δεύτερον να είναι ανοιχτά σε όλες τις χώρες.  Γιατί πρακτικά δεν λειτουργεί χωρίς όλες τις χώρες.

 Οι αγωγοί δεν μπορούν να διακοπούν, οι αυτοκινητόδρομοι δεν μπορούν να διακοπούν. Δεν μπορείτε να έχετε μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών εάν πρέπει να σταματήσετε κάπου στη μέση του δρόμου και να έχετε φορτηγά να περιμένουν στην ουρά για πέντε ώρες, επομένως η πρωτοβουλία πρέπει να καλύπτει όλες τις χώρες, ώστε τα πρότυπα να είναι ευρωπαϊκά γιατί τελικά, να υπάρχει ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, πρέπει να έχετε ιδρύματα που να μπορούν να διαχειρίζονται τα αγαθά και τα χρήματα αποτελεσματικά», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το κοσοβάρικο Reporteri.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr