Ρωσικό ΥΠΕΞ προς Τουρκία: «Να μην προσπαθεί να πιάσει ψάρι σε θολά νερά»

 Φωτογραφία: Καμένα φορτηγά αυτοκίνητα σε δρόμο του Αλμάτι - Καζακστάν

Ιανουάριος 13, 2022. Ελλάδα.

 

Η Μόσχα αναμένει ότι η Τουρκία θα απέχει από άστοχες δηλώσεις για το Καζακστάν και να μην προσπαθήσει να «πιάσει ψάρι σε θολά νερά», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το RIA Novosti. 

«Περιμένουμε ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα απέχουν εφεξής από τέτοιους κακοσχεδιασμένους συλλογισμούς φωναχτά», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, σχολιάζοντας τη δήλωση εκπροσώπου των τουρκικών αρχών, ο οποίος περιέγραψε το Καζακστάν ως μια χώρα «που πρώτα απελευθερώθηκε από τη σοβιετική καταπίεση, και τώρα κάποιες δυνάμεις φέρεται να απειλούν ξανά να την βάλουν κάτω από έναν παράλογο ζυγό».

«Αυτή η τραγική, δύσκολη, εξαιρετική κατάσταση για το Καζακστάν απαιτούσε συνδυασμό προσπαθειών και σίγουρα δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί ως ευκαιρία να βλάψουν τα ψάρια σε ταραγμένα νερά», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

 

Μαζικές διαδηλώσεις στο Καζακστάν ξεκίνησαν στις πρώτες μέρες του 2022: κάτοικοι των πόλεων Ζανάοζεν και Ακτάου στα δυτικά της χώρας αντιτάχθηκαν στη διπλή αύξηση των τιμών του υγροποιημένου αερίου. 

Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Άλμα-Άτα , της παλιάς πρωτεύουσας και της μεγαλύτερης πόλης της δημοκρατίας: άρχισαν λεηλασίες, μαχητές επιτέθηκαν σε κρατικά ιδρύματα, αφαίρεσαν όπλα.

 Σε απάντηση, οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα μέχρι τις 19 Ιανουαρίου και ξεκίνησαν αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

 Σύμφωνα με τον ΟΗΕ , κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Καζακστάν, περίπου 1.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της δημοκρατίας, 17 αξιωματούχοι ασφαλείας του Καζακστάν σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 1,3 χιλιάδες τραυματίστηκαν.

Ria.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr