Σερβία: Δημοψήφισμα γίνεται σήμερα για Συνταγματικές Αλλαγές


Ιανουάριος 16, 2022. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

Δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές διεξάγεται σήμερα.  Είναι το πρώτο μετά από 15 χρόνια στη Σερβία.

Ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων από το γεγονός ότι διοργανώνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι πολίτες δικαίως αναρωτιούνται πώς θα μοιάζει, πού θα ψηφίσουν, τι πρέπει να έχουν μαζί τους ... 

Παρόλα αυτά, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κανόνες για την ψηφοφορία σε δημοψήφισμα είναι σχεδόν πανομοιότυποι με αυτούς στις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Σήμερα, οι πολίτες της Σερβίας θα δηλώσουν «ναι» ή «όχι» στην ερώτηση: «Είστε υπέρ της επιβεβαίωσης της πράξης για την αλλαγή του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας;», Και τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως 8 μ.μ.


Οι αλλαγές στο δημοψήφισμα

 

Το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές αλλάζει τις διατάξεις για την εκλογή δικαστών και προέδρων δικαστηρίων, την εκλογή εισαγγελέων και βουλευτών, τις αρμοδιότητες της Εθνοσυνέλευσης και τον τρόπο λήψης αποφάσεων στη Συνέλευση, τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και το Εισαγγελικό Συμβούλιο.

Παρεμπιπτόντως, το δημοψήφισμα ανακοινώθηκε στις 30 Νοεμβρίου και η υπουργός Δικαιοσύνης Μάγια Πόποβιτς δήλωσε στη Συνέλευση της Σερβίας ότι οι δικαστές και οι πρόεδροι των δικαστηρίων θα εκλέγονται στο μέλλον αποκλειστικά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Υπάρχουν μόνο δύο αποτελέσματα σε ένα δημοψήφισμα: να πετύχεις ή να αποτύχεις.

 Είναι σημαντικό να πούμε ότι αυτό θα είναι το πρώτο δημοψήφισμα στο οποίο δεν θα υπάρχει προϋπόθεση να ψηφίσουν το 50 συν ένα τοις εκατό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προκειμένου το δημοψήφισμα να είναι επιτυχές. 

Αυτό σημαίνει ότι αρκεί η απλή πλειοψηφία των ψηφοφόρων να εγκρίνει ή όχι τις αλλαγές.


Blic.rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr