«Ο πρόεδρος Σκοπίων επιμένει στη σλαβομακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία»


Σόφια

Φεβρουάριος 1, 2022. Ελλάδα.

«Ανεπίσημα, τα Σκόπια συνεχίζουν να επιμένουν στην ύπαρξη της σλαβομακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία, λέει Βούλγαρος δημοσιογράφος, ειδικός στον τομέα του διεθνούς δικαίου  Βελιζάρ Έντσεφ, σχολιάζοντας την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι με την αντιπροσωπεία του OMO Iliden Pirin που είναι απαγορευμένη  στη Βουλγαρία», γράφει το Sputnik στη σερβική γλώσσα.

Όπως σημειώνεται «μετά τις 28 Ιανουαρίου 2022, όταν ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δέχθηκε για πρώτη φορά αυτονομιστική οργάνωση από τη Βουλγαρία, παρατηρούμε μια νέα πραγματικότητα στις σχέσεις Σόφιας- Σκοπίων. Και αυτή η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου ρόδινη», έγραψε ο Έντσεφ σε άρθρο για την εφημερίδα «Duma».

Αντί να παραδώσει ένα σημείωμα διαμαρτυρίας λόγω της δήλωσης του Πενταρόφσκι, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας εξέδωσε ένα ήπιο σχόλιο στον ιστότοπο του για «δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία φιλίας του 2017», δήλωσε ο ειδικός.

Σε αυτό αντέδρασε ο Έντσεφ σημειώνοντας:

«Θα ξεπεράσουμε τώρα την πρόκληση των Σκοπιανών, θα μείνουμε ξανά σιωπηλοί λόγω της ευρωατλαντικής αλληλεγγύης;»

Παρεμπιπτόντως, η οργάνωση OMO Iliden Pirin τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης της σλαβομακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία και η αναγνώρισή τους στη χώρα έχει αρνηθεί πολλές φορές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι έφτασε στη Σόφια για συνάντηση με τον Βούλγαρο πρόεδρο. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ υπογράμμισε ότι η συμβολή των Βουλγάρων των Σκοπίων στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας είναι σημαντική. 

Σύμφωνα με τον Ράντεφ, η αλλαγή θα επιταχύνει τη θετική απόφαση της Βουλγαρίας για την ένταξη της στην ΕΕ. Αργότερα, ο Κοβάτσεφσκι δήλωσε ότι ήταν ένα «φυσιολογικό αίτημα», αλλά η διαδικασία θα πάρει πολύ χρόνο.

rs.sputniknews.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr