Λιβύη: Ο Μπασάγκα ανακοινώνει τις προθέσεις του, στη γενέτειρα του Νταμπάιμπα


Ο Μπασάγκα συναντά ηγέτες και αξιωματούχους της Μισράτα

Φεβρουάριος 19, 2022. Ελλάδα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οποιοσδήποτε παρατηρητής της λιβυκής πολιτικής σκηνής έχει συνειδητοποιήσει ότι τα γεγονότα έχουν ανατραπεί, με το Κοινοβούλιο να διορίζει τον Φατχί Μπασάγκα νέο πρωθυπουργό, ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός, Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα, είναι αποφασισμένος να αρνείται να παραδώσει την εξουσία, αψηφώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων, γράφει η Al Arabiya.

Καθώς ο Νταμπάιμπα επιδιώκει να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη, υποσχόμενος τη διεξαγωγή εκλογών τον προσεχή Ιούνιο, οι οποίες μπορεί να δελεάσουν πολλούς Λίβυους που επιθυμούν αλλαγή,  ενώ, σύμφωνα με πηγές των  Al-Arabiya / Al-Hadath ανέφεραν σήμερα, Σάββατο, ότι ο Μπασάγκα συναντήθηκε χθες το απόγευμα με αξιωματούχους και ηγέτες της πόλης Μισράτα -από την οποία κατάγεται ο αντίπαλός του. Μάλιστα,  τους παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησής του.

Πρωτεύει η συμφιλίωση

Τόνισε κατά τη συνάντηση, τις εργασίες για τον τερματισμό του πολιτικού διχασμού. Επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες για την προώθηση της συμφιλίωσης.



Η συνάντηση αυτή έρχεται στο πλαίσιο μιας σειράς διαβουλεύσεων που πραγματοποίησε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών και ισχυρός άνδρας της λιβυκής πολιτικής σκηνής, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του και να προχωρήσει στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης εν μέσω της πρόκλησης που αντιμετωπίζει από τον Νταμπάιμπα.

Επιπλέον, ο Μπασάγκα έχει τώρα την υποστήριξη του πρώην αντίπαλού του, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ καθώς και του προέδρου του κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ.


Οι κινητοποιήσεις του Νταμπάιμπα και ο κίνδυνος


Ενώ η κυβέρνηση Νταμπάιμπα έχει κινητοποιήσει δυνάμεις στην πρωτεύουσα Τρίπολη, επέκρινε τη σύμβουλο του ΟΗΕ, Στέφανι Ουίλιαμς, ιδιαίτερα για την συνάντησή της πριν από λίγες ημέρες με τον Μπασάγκα.

Εν μέσω όλων αυτών, οι παρατηρητές φοβούνται ότι η χώρα θα βυθιστεί ξανά στο χάος και τη διαίρεση, ειδικά επειδή οι δύο πλευρές υποστηρίζονται από στρατιωτικούς σχηματισμούς και φατρίες.

Επίσης, μέχρι στιγμής, αυτή η διαμάχη εξουσίας για καμία πλευρά δεν έχει επιλυθεί, υπό το φως της διακύμανσης και των αντικρουόμενων τοπικών και διεθνών θέσεων, που αύξησαν την ασάφεια του πολιτικού σκηνικού, εν μέσω φόβων για νέα έκρηξη ένοπλης σύγκρουσης!

 

alarabiya.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr