Ιστορικός Σκοπίων ξεκαθαρίζει ποια ήταν η Βουλγαρία του τσάρου Μπόρις


Φεβρουάριος 10, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

 «Οι ίδιοι οι Βούλγαροι επιστήμονες έχουν δημοσιεύσει τόμους εγγράφων που μιλούν για ξεκαθάρισμα του φασισμού μετά τον πόλεμο, από την πολιτική κορυφή προς τα κάτω, και όχι, όπως ισχυρίζεται ο ακαδημαϊκός (των Σκοπίων) Ντράγκι Γκιόργκιεφ, ότι ήταν «φιλοφασιστικές» οργανώσεις.

 «Η ίδια η πολιτική κορυφή, ο Τσάρος Μπόρις, ο Πρωθυπουργός Μπογκντάν Φιλόφ, ο Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Υγείας Πέταρ Γκαμπρόβσκι βρίσκονται στην κορυφή αυτού του ναζιστοφασιστικού κράτους», δήλωσε στο Plusinfo ο διαπρεπής ιστορικός της Βόρειας Μακεδονίας Τόντορ Τσεπρεγκάνοφ.

Προσθέτει ότι τότε στη Βουλγαρία ψηφίστηκαν αντιρατσιστικοί νόμοι, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας της ναζιστικής εποχής.

«Ο νόμος για την προστασία του έθνους, που υπέγραψε ο Τσάρος Μπόρις, εγκρίθηκε από τη Συνέλευση και ένα ολόκληρο έθνος, ο εβραϊκός λαός, τέθηκε εκτός οποιουδήποτε νόμου. Όλοι δεν μπορούσαν να ζήσουν μαζί τους, δεν είχαν ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό έγινε από την πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας. Και αυτό ήταν έργο των Ναζί. Υπό τις οδηγίες της φασιστικής πολιτικής ηγεσίας έλαβε χώρα όλη η κοινωνικοπολιτική ζωή στη Βουλγαρία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εδώ δεν υπάρχει αμνηστία. Θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για αυτό που έκαναν ως ναζιστοφασίστες», πρόσθεσε ο Τσεπρεγκάνοφ.

Ρώτησε τον Γκιόργκιεφ για το καθεστώς του Εθνικοαπελευθερωτικού Πολέμου του σλαβομακεδονικού λαού κατά τη διάρκεια της κατοχής.

«Αν δεν υπήρχε φασισμός, όπως λέει ο Γκιόργκιεφ, τότε αρνείται τον αντιφασιστικό πόλεμο τόσο του σλαβομακεδονικού όσο και του βουλγαρικού λαού».

 Αν δεν υπήρχε φασισμός, τότε δεν υπήρχε και αντιφασισμός.

 «Δεν έχουμε αντι - φιλοφασιστικό πόλεμο. Έχουμε αντιφασιστικό πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.



plusinfo.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr