«Μετά το τηλεφώνημα του Ισραηλινού προέδρου, διαπιστώθηκε αλλαγή της πολιτικής Ερντογάν»


Φεβρουάριος 7, 2022. Ελλάδα.

Καθώς οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έχουν εισέλθει στη διαδικασία εξομάλυνσης τους τελευταίους μήνες,  ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ ήταν ένας από αυτούς που μετέφεραν τις ευχές τους για ανάρρωση στον Πρόεδρο Ερντογάν και τη σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν, που κόλλησαν τον Covid-19, γράφει η τουρκική Sozcu.

Στη χθεσινή ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι ο Χέρτζογκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν και σημειώθηκε ότι στην ατζέντα ήταν και τα σχέδια συνάντησης των δύο ανδρών.

 Ένα αξιοσημείωτο σχόλιο προήλθε από τα ισραηλινά ΜΜΕ για τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες ομαλοποιήθηκαν πρόσφατα και άνοιξαν δίαυλοι επικοινωνίας.

«Άλλαξε η πολιτική του Ερντογάν»

Οι Times of Israel, μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες ψηφιακών μέσων της χώρας, εστίασε στις σχέσεις των δύο ηγετών.

Το ισραηλινό ηλεκτρονικό μέσο σχολίασε:

 «Το τηλεφώνημα είναι ένδειξη ότι η πολιτική του Ερντογάν προς το Ισραήλ έχει αλλάξει πρόσφατα και ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση του με το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες και έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση».

Η ισραηλινή εφημερίδα, με την επισήμανση του Ερντογάν την Παρασκευή ότι μαζί με το Ισραήλ μπορούν να πραγματοποιήσουν το έργο της μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική κρίση αυτή τη στιγμή. Μια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της ανταγωνίστριας της Τουρκίας στην περιοχή, της Ελλάδας, υπέγραψαν συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Η Τουρκία αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτό το σχέδιο. Ωστόσο, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν απέσυρε την υποστήριξή της για αυτό το έργο αγωγού φυσικού αερίου, ο Ερντογάν έδειξε ότι ένα νέο έργο θα μπορούσε να γίνει μαζί με το Ισραήλ».

«Παρά τις προσπάθειες Ερντογάν οι Ισραηλινοί δεν απομακρύνονται από τους Έλληνες»

Ωστόσο, η ψηφιακή εφημερίδα, που έγραψε ότι παρά τις προσπάθειες του Ερντογάν προς αυτή την κατεύθυνση, οι ισραηλινές αρχές δεν θα αντιμετωπίσουν τους Έλληνες σε Κύπρο και Ελλάδα, σημείωσε ότι η σοβαρότητα του Ερντογάν στις σχέσεις με το Ισραήλ έγινε κατανοητή από τη στάση του σε πολλά διαφορετικά ζητήματα.

 Παραδείγματα αυτού είναι η αλλαγή στη στάση της Τουρκίας έναντι της Χαμάς και η απελευθέρωση των Ισραηλινών τουριστών που κρατούνται στην Κωνσταντινούπολη.


Από την άλλη πλευρά, το δημοσίευμα αναφέρει: ​​ «Μια άλλη συμβολική προσέγγιση που δείχνει ότι η στάση του Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ έχει αλλάξει ήταν ότι τον Δεκέμβριο ο Ερντογάν φιλοξένησε Εβραίους ραβίνους από διάφορες χώρες στο παλάτι του στην Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Ερντογάν μίλησε για τη σημασία της δημιουργίας καλών σχέσεων με το Ισραήλ.

Sözcü

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr