Η Ουκρανία κατηγορεί την Ουγγαρία ότι προσβλέπει στην ενσωμάτωση της Υπερκαρπαθίας της


Μάρτιος 25, 2022. Ελλάδα.

Βουδαπέστη- Ουγγαρία

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απέρριψε σήμερα έκκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για όπλα και αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «εναντίον των συμφερόντων της Ουγγαρίας».

 

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός «απέρριψε τα αιτήματα (του Ζελένσκι) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επειδή είναι αντίθετα με τα εθνικά συμφέροντα της Ουγγαρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς.

«Η Ουγγαρία θέλει να μείνει έξω από αυτόν τον πόλεμο, επομένως δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κόβατς σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, η Ουγγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε να στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο ή να της επιτρέψει να διασχίσει το έδαφός της, αν και άφησε να περάσουν από την επικράτειά της περισσότερους από μισό εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η Ουγγρική μειονότητα και ρωσικό αέριο

Η σημαντική εθνική ουγγρική μειονότητα στη δυτικότερη περιοχή της Ουκρανίας, την Υπερκαρπαθία, θα απειληθεί εάν η Ουγγαρία στείλει όπλα στο Κίεβο, είπε ο Όρμπαν.

Η εξάρτηση της Ουγγαρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο σημαίνει ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την απαγόρευση εισαγωγής, σύμφωνα με τον Όρμπαν, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια.

«Αυτό θα σήμαινε ότι θα πληρώσουμε τις ουγγρικές οικογένειες το τίμημα του πολέμου», είπε νωρίτερα ο Όρμπαν.

Ζελένσκι: Άκου Βίκτορ…

«Άκου, Βίκτορ, ξέρεις τι συμβαίνει στη Μαριούπολη;» είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη, αναφερόμενος στην πολιορκημένη νοτιοανατολική πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας. «Πρέπει να αποφασίσεις με ποιον είσαι μια για πάντα», είπε.

Καλώντας τον Όρμπαν να εγκρίνει την επέκταση των κυρώσεων, να ενισχύσει με όπλα την Ουκρανία και να διακόψει τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμό».

«Είναι ώρα να πάρουμε μια απόφαση», είπε.

 

Προσβλέπει να καρπωθεί την Υπερκαρπαθία από την Ουκρανία;

 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας  Ιρίνα Βερεστσούκ κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι θέλει να προσαρτήσει την Υπερκαρπαθία.

Περιγράφοντας τη θέση της Βουδαπέστης για τον πόλεμο ως «ειλικρινά φιλορωσική», ρώτησε: «Είναι επειδή θέλουν ρωσικό αέριο με έκπτωση ή ίσως επειδή... ονειρεύονται απλά την περιοχή της Υπερκαρπαθίας μας;»

Οι δηλώσεις ήταν «αβάσιμες κατηγορίες και αβάσιμη συκοφαντία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ουγγρικής πρεσβείας στο Κίεβο.

Βρισκόμενος στην εξουσία από το 2010, όταν κέρδισε μια συντριπτική νίκη, ο Όρμπαν προετοιμάζεται τώρα για σημαντικές εκλογές στο εσωτερικό, στις 3 Απριλίου, όπου αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από έναν εξακομματικό συνασπισμό.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Πίτερ Μάρκι-Ζέι είπε ότι η ομιλία του Ζελένσκι και η αντίδραση του Όρμπαν έδειξαν ότι ο Ούγγρος «θεωρείται ως ο τελευταίος σύμμαχος του Πούτιν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

 

 BGNES

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr