«Ντροπιαστικός εκβιασμός των Ευρωπαίων φιλελεύθερων που απαιτούν από τη Σερβία να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία»


Μάρτιος 14, 2022. Ελλάδα.

Εννέα ευρωβουλευτές από τη φιλελεύθερη ομάδα «Let's Renew Europe» έστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον υπουργό Εξωτερικών της Ευρώπης Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας τους να παγώσουν προσωρινά τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία και να αναστείλουν την οικονομική βοήθεια προς τη Σερβία μέχρι να εναρμονιστεί η πολιτική της έναντι της Ρωσίας, όπως σημειώνει σερβικό δημοσίευμα.

«Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων που σχετίζονται με την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ανησυχούμε βαθιά για την κατάσταση που αναπτύσσεται στα Δυτικά Βαλκάνια, και ιδιαίτερα για την προφανή περιφρόνηση των υποχρεώσεων της Σερβίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. 

»Η Σερβία εισήλθε στο δέκατο έτος διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ένωση με διάφορους βαθμούς προόδου και το άνοιγμα νέων συνεργατικών σχηματισμών μόλις πριν από λίγους μήνες.

»Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, έχουμε επανειλημμένα τονίσει την υποχρέωσή της να εναρμονίσει σταδιακά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και να δείξει με συγκεκριμένες ενέργειες ότι συμμερίζεται τις βασικές μας αξίες - αναφέρεται μεταξύ άλλων στην παρούσα επιστολή.

Υπεγράφη από τον Αντιπρόεδρο του ΕΚ και μέλος των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών  Νίκολα Βερ, καθώς και από τον Σλοβένο Κλέμεντ Κροσέλι, τον Βούλγαρο Ιλχάν Κιουτσούκ, τον Λιθουανό  Πέτρας Αουστρεβίσιους, τον Εσθονό Ουρμάς Πάετ, τον Ολλανδό  Μπαρτ Γκρότιους και τον Μαλίκ Αζμάνι, τον Ισπανό  Χοσέ Ραμον Μπάουσα Ντιάζ  και τον Ρουμάνο Ραμόνα Jose Ramon Bausa Diaz και τον Ρουμάνο Ραμόνα Στρουγκάριγιου.

 «Είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι ότι η Σερβία δείχνει μια επικίνδυνη στροφή προς τον αυταρχισμό, που έρχεται σε έντονη αντίθεση με την παράλληλη φιλοδοξία της για ένταξη στην ΕΕ, και αυτή η ασάφεια κορυφώθηκε με την άρνηση επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία»,  έγραψαν οι υπογράφοντες την επιστολή.

Αναφέρουν επίσης ότι «η Σερβία, δυστυχώς, έχει υποχωρήσει σημαντικά σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η ελευθερία της έκφρασης».

Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κινήματος και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας,  Αλεξάνταρ Βουλίν, απάντησε αμέσως στην ομάδα των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντάς τους «να απευθυνθούν στη Σερβία όταν δεχτούν ελεύθερες χώρες και λαούς στην ΕΕ».

  

«Όταν οι Σέρβοι έλαβαν αίτημα από τις δυνάμεις του Άξονα τον Μάρτιο του 1941, στο οποίο τους ζητήθηκε να ενταχθούν άνευ όρων και να ενταχθούν στην επίθεση κατά της ΕΣΣΔ, βγήκαν στους δρόμους και στάθηκαν στην καλύτερη πλευρά του κόσμου. Οι περισσότερες χώρες από τις οποίες προέρχονται οι υπογράφοντες το τελεσίγραφο των Φιλελευθέρων δεν μπορούν να καυχηθούν για την αντίσταση των παππούδων τους στους Ναζί - τόνισε ο Βουλίν στη δήλωση.

 Μάλλον γι' αυτό οι φιλελεύθεροι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζήτησαν από τη Σερβία να κόψει τους αιωνόβιους δεσμούς της με τη Ρωσία και να αρχίσει να σκέφτεται με το κεφάλι κάποιου άλλου, όπως πρόσθεσε ο Βουλίν, δεν γνώριζαν για το τελεσίγραφο του Μαρτίου του 1941:

-«Αν ήταν, θα ήξεραν ότι οι Σέρβοι είναι λαός ελεύθερος και ότι τους ηγείται ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος οδηγεί την πολιτική της Σερβίας σύμφωνα με τα συμφέροντα του λαού του και όχι με εκβιασμούς. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τη Σερβία μόνο με την προϋπόθεση ότι θα αφήσει τον εαυτό της και τους φίλους της, τότε η Σερβία δεν έχει θέση εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

 


novosti.rs

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr