Πόσοι υπερασπίζονται το ‘Azovstal’ στη Μαριούπολη- Σύζυγοι των Ουκρανών ζητούν βοήθεια


Η  Κατερίνα Προκοπένκο, σύζυγος του Ντένις Προκοπένκο, διοικητή του συντάγματος Αζόφ, δεξιά, και η Γιούλια Φεντουσγιούκ , σύζυγος του Αρσένι Φεντουσγιούκ, άλλου μέλους του συντάγματος Αζόφ δείχνουν φωτογραφίες στα τηλέφωνά τους από τους συζύγους τους κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Associated Press, στη Ρώμη.

Απρίλιος 30, 2022. Ελλάδα.

Ρώμη.

Δύο Ουκρανές των οποίων οι σύζυγοι βρίσκονται αμυνόμενοι στο πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα στη Μαριούπολη ζητούν την εκκένωση των πολιτών με κάθε μέσο.

 Ωστόσο, ζητούν να συμπεριληφθούν και οι στρατιώτες, αναφέροντας ότι φοβούνται ότι θα βασανιστούν και θα σκοτωθούν εάν οι στρατιώτες παρέμεναν και αιχμαλωτίζονταν από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα που επικαλείται το Associated Press.

«Οι ζωές των στρατιωτών έχουν επίσης σημασία. Δεν μπορούμε απλά να μιλάμε για πολίτες», δήλωσε η 29χρονη Γιούλια Φεντουσγιούκ, σύζυγος του Αρσένι Φεντουσγιούκ, μέλους του συντάγματος Αζόφ στη Μαριούπολη. «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να σώσουμε και τους στρατιώτες, όχι μόνο νεκρούς, όχι μόνο τραυματίες, αλλά όλους αυτούς».

Μαζί με την Κατερίνα Προκοπένκο, σύζυγος του Ντένις Προκοπένκο,  που είναι διοικητής του Αζόφ, απηύθυναν έκκληση από τη Ρώμη, την Παρασκευή, για διεθνή βοήθεια για την εκκένωση του εργοστασίου της Αζόφσταλ, το στρατηγικό και πλέον τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην βομβαρδισμένη πόλη - λιμάνι.

 

Πόσοι είναι οι εγκλωβισμένοι στο Αζόφσταλ;

 

«Περίπου 2.000 Ουκρανοί υπερασπιστές και 1.000 πολίτες κρύβονται στο τεράστιο υπόγειο δίκτυο καταφυγίων του εργοστασίου, ικανό να αντέξει αεροπορικές επιδρομές. Αλλά με τον βομβαρδισμό του ρωσικού στρατού τις τελευταίες ημέρες, με τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα να εξαντλούν, οι συνθήκες εκεί έχουν γίνει ακόμα πιο άσχημες», γράφει το δημοσίευμα.


Οι Ρώσοι αμφισβητούν τον αριθμό των Ουκρανών στο Αζόφσταλ,  όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα:

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κυρίως δυτικών ειδικών, 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες και φερόμενοι ως 1.000 πολίτες παραμένουν στα υπόγεια καταφύγια του εργοστασίου – το τελευταίο προπύργιο αντίστασης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη Μαριούπολη.

»Αλλά πρέπει να γίνουν σημαντικές διευκρινίσεις εδώ. Δεν υπάρχουν 1.000 πολίτες στο έδαφος του εργοστασίου, όπως γράφουν τα δυτικά ΜΜΕ, αλλά, σύμφωνα με εκπροσώπους της οικογένειας Σαβίνα που βγήκαν χθες, περίπου 70 άτομα.

»Τώρα περίπου οι 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες... Ορισμένα σχεδόν αδιάψευστα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοεπικοινωνιών, δείχνουν ότι εκτός από τους Ουκρανούς εθνικιστές, υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες ξένοι στρατιώτες και μισθοφόροι στο Αζόφσταλ. Είναι πιθανό πολλοί από αυτούς να είναι στελέχη και να υπηρετούν σε στρατούς των χωρών του ΝΑΤΟ».

Ο Γκουτέρες με τον Πούτιν συμφώνησαν για την εκκένωση του εργοστασίου Αζόφσταλ

 

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν σε ρυθμίσεις εκκένωσης από το εργοστάσιο κατά τη διάρκεια συνάντησης αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα με τη Διεθνή Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών και τον Ερυθρό Σταυρό. Αλλά οι πολίτες, όχι οι μαχητές, ανήκουν στα Ηνωμένα Έθνη, όπως συζητήθηκε.

Μιλώντας στα αγγλικά, η 27χρονη Προκοπένκο κάλεσε για αποστολή τύπου Δουνκέρκης, μια αναφορά σε ναυτική εκστρατεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία ξεκίνησε για τη διάσωση βρετανικών και συμμαχικών δυνάμεων που περιβάλλονταν από γερμανικές δυνάμεις στη βόρεια Γαλλία.

Το σύνταγμα Αζόφ έχει τις ρίζες του στο τάγμα Αζόφ, το οποίο σχηματίστηκε το 2014 από ακροδεξιούς ακτιβιστές κατά την έναρξη της σύγκρουσης στα ανατολικά, μεταξύ Ουκρανίας και αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα και το οποίο έχει προκαλέσει επικρίσεις για την τακτική του, όπως σημειώνεται.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr