Ομιλία Ζελένσκι στην ρουμανική βουλή: Ρουμάνοι ζητούν προστασία της ρουμανικής γλώσσας στην Ουκρανία


Απρίλιος 1, 2022. Ελλάδα.

Βουκουρέστι.

Με αφορμή της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο ρουμανικό κοινοβούλιο στις 4 Απριλίου, η Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων (AUR) καλεί το Υπουργείο Εξωτερικών στο Βουκουρέστι να αναλάβει άμεση δράση με την ουκρανική πλευρά για την υπογραφή συμφωνίας για την προστασία της ρουμανικής γλώσσας στην Ουκρανία, προς όφελος περισσότερων από 500.000 Ρουμάνων που ζουν εκεί .

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ρουμανική μειονότητα στην Ουκρανία - πρόσβαση στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, παρενόχληση των ηγετών της Ρουμάνικης κοινότητας, επίσημη χρήση της ρουμανικής γλώσσας στη διοίκηση και τη δικαιοσύνη, χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων ρουμανικών μειονοτήτων, μέσα ενημέρωσης στα ρουμανικά, θρησκευτική ταυτότητα, τα ρουμανικά ως γλώσσα λατρείας κ.λπ. - αλλά αυτό που μπορεί να λυθεί άμεσα αφορά το δικαίωμα μάθησης στη μητρική γλώσσα. Στο βίντεο παρέμβαση που θα έχει ο πρόεδρος Ζελένσκι στη ρουμανική Βουλή, πρέπει να αναφερθεί σε αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του AUR, ο βουλευτής Γκεόργκε Σιμιόν.

«Οι ουκρανικές αρχές πρέπει να λάβουν όλα τα μέτρα για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα για τη ρουμανική εθνότητα, και αυτό μπορεί να επιλυθεί γρήγορα, μέσω μιας διμερούς συμφωνίας. 

Ο Πρόεδρος  Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε πρόσφατα την ετοιμότητά του να το πράξει, επομένως το Υπουργείο Εξωτερικών στο Βουκουρέστι έχει καθήκον να προχωρήσει στις συνομιλίες. 

Μετά από αυτό το πρώτο βήμα, το επόμενο πρέπει να είναι η σύναψη μιας συνολικής Συμφωνίας για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της AUR, γερουσιαστής Κλαύδιος Ταρζίου.

Η Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων επαναλαμβάνει τη θέση της καταδικάζοντας τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και καλεί για σθεναρή αναζήτηση ειρηνικής λύσης στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών.

Romanian Global News- rgnpress.ro

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr