Κυριακή 10 Απριλίου 2022

«Ακτινοβολία στο Τσερνόμπιλ, οι Ρώσοι στρατιώτες θα παρουσιάσουν ασθένειες»

Ασυνήθιστα επίπεδα ακτινοβολίας όταν οι στρατιώτες έσκαψαν χαρακώματα στο μολυσμένο έδαφος

 


Απρίλιος 10, 2022. Ελλάδα.

 

 

Οι Ρώσοι στρατιώτες που έσκαψαν χαρακώματα στο Τσερνόμπιλ «πρέπει να περιμένουν ασθένεια ακτινοβολίας σε ποικίλους βαθμούς σοβαρότητας». 

«Έχουν καταγραφεί ασυνήθιστα επίπεδα ραδιενέργειας» στις περιοχές αποκλεισμού γύρω από τον ουκρανικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής όπου τα ρωσικά στρατεύματα έσκαψαν χαρακώματα στο μολυσμένο έδαφος και προσπάθησαν να χτίσουν οχυρώσεις, λέει ο  Πέτρο Κοτίν, επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής επιχείρησης πυρηνικής ενέργειας ‘Energoatom’, μετά από επιτόπια έρευνα στις κατεχόμενες περιοχές, όπως η περιοχή του λεγόμενου Κόκκινου Δάσους – η οποία στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε από τους Ρώσους, γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, όπου ήταν η σκηνή του ατυχήματος του 1986.

Τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι 10-15 φορές υψηλότερα από τα κανονικά και αυτά της εσωτερικής ακτινοβολίας, που λαμβάνονται μετά από επαφή με το επιφανειακό έδαφος, μπορεί να είναι ακόμη και 160 φορές υψηλότερα από το κανονικό. 

«Επομένως, όλοι οι ένοικοι που βρίσκονται στα χαρακώματα στο Κόκκινο Δάσος για σχεδόν 30 ημέρες - πρόσθεσε αναφερόμενος στους Ρώσους - πρέπει να περιμένουν ασθένειες που προκαλούνται από ακτινοβολία σε ποικίλους βαθμούς σοβαρότητας».

Σε άλλη δήλωση, η Energoatom, ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα «λεηλάτησαν και κατέστρεψαν επίσης τα γραφεία των εργαστηρίων για το ινστιτούτο πυρηνικής ασφάλειας: αφαίρεσαν υπολογιστές, εξοπλισμό γραφείου, κατέστρεψαν εργαστηριακά υλικά και λεηλάτησαν γκαράζ με τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι επιστήμονες για να ταξιδέψουν στις τοποθεσίες των δοκιμών», γράφει το ιταλικό δημοσίευμα.

adnkronos.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr