Λιθουανία: Τουρκικό πλοίο εκκένωσε ανθρώπους από το ρωσικό καταδρομικό «Moskva»


Απρίλιος 14, 2022. Ελλάδα.

Γενεύη.

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο εκκένωσε 54 άτομα από το ρωσικό πολεμικό πλοίο «Moskva», το οποίο η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι είχε βάλει στόχο στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο υπουργός Άμυνας Αρβίντας Ανουσάουσκας, την Πέμπτη η Λιθουανία άκουσε κλήση κινδύνου από το ρωσικό καταδρομικό «Moskva» τις βραδινές ώρες.

Ο Ανουσάουσκας σημείωσε ότι το καταδρομικό άρχισε να γέρνει στις 01:14 μ.μ. ώρα Λιθουανίας (GMT +3) και στις 02:00 ένα τουρκικό πλοίο εκκένωσε 54 άτομα από αυτό.

Είπε ότι η Τουρκία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν στις 03:00 ότι το καταδρομικό βυθίστηκε ολοσχερώς.

Πρόσθεσε ότι στο καταδρομικό επέβαιναν 485 άτομα, μεταξύ των οποίων 66 στρατιώτες, και εξήγησε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι ακόμη άγνωστος.

Αργά την Τετάρτη, ο  Μαξίμ Μαρτσένκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης στην ουκρανική πόλη της Οδησσού, ανακοίνωσε σε μια συνέντευξη τύπου ότι «ο ουκρανικός στρατός χτύπησε το πολεμικό πλοίο Moskva με δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune, που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές».

Το "Moskva" είναι η ναυαρχίδα της κατηγορίας καταδρομικών κατευθυνόμενων πυραύλων "Project 1164 Atlant" στο ρωσικό Ναυτικό και τέθηκε σε υπηρεσία το 1983 με το όνομα "Glory" και στη συνέχεια το 1996 με το σημερινό του όνομα.

Ο οπλισμός του πλοίου περιλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους «Basalt» και «Vulcan», καθώς και πυραύλους αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300.

Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, την οποία ακολούθησαν οργισμένες διεθνείς αντιδράσεις και η επιβολή «σκληρών» οικονομικών και οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα.

Για να τερματιστεί η επιχείρηση, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να εγκαταλείψει οποιαδήποτε σχέδια για ένταξη σε στρατιωτικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ), και να τηρήσει την πλήρη ουδετερότητα, την οποία το Κίεβο θεωρεί «παρέμβαση στην κυριαρχία του».

aa.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr