Το ρωσικό ΥΠΕΞ θα απαντήσει πολιτικά στο αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ



Μάιος 14, 2022. Ελλάδα.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) δεν θα μείνει χωρίς πολιτική αντίδραση.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο. Οι δηλώσεις του που έγιναν το Σάββατο 14 Μαΐου, παρατίθενται από το RIA Novosti.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο διπλωμάτης, η απόφαση για τη ρωσική αντίδραση σε περίπτωση που η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δεν θα ληφθεί με συναίσθημα, αφού θα ακολουθήσει ενδελεχής και επαληθευμένη ανάλυση όλων των παραγόντων.

«Αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να μείνει χωρίς πολιτική αντίδραση, καθώς και χωρίς μια πολύ ενδελεχή ανάλυση των συνεπειών μιας νέας διαμόρφωσης δυνάμεων που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα μιας άλλης επέκτασης της Συμμαχίας», είπε ο Γκρούσκο.

Στις 13 Μαΐου, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκι Χααβίστο ανακοίνωσε ότι η χώρα θα υποβάλει αίτηση στο ΝΑΤΟ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Ένα παρόμοιο βήμα εξετάζεται και στη Σουηδία: σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Στοκχόλμη ενδέχεται να στείλει αντίστοιχη αίτηση ήδη από τις 16 Μαΐου.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε εξέφρασε την επιθυμία να τηλεφωνήσει στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για να εξηγήσει τη θέση του σχετικά με την ένταξη της χώρας στη συμμαχία.


lenta.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr