«Οι προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Τουρκίας είναι το πρόβλημά μας»- λένε οι Έλληνες


Μάιος 12, 2022. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει το στρατιωτικό της απόθεμα δημιουργεί «πρόβλημα» στην Ελλάδα, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων, ανέφερε τις θέσεις του για τα 40 πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και σχετικά πακέτα πυρομαχικών που ζητά η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Δένδιας σημείωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει η Ελλάδα, η προκαταρκτική πρόταση που έστειλε η κυβέρνηση Μπάιντεν στο Κογκρέσο καλύπτει ραντάρ και πυραύλους και όχι νέα πολεμικά αεροσκάφη.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβα από τις ΗΠΑ, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη συμφωνία. Ωστόσο, οι προσπάθειες της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει το απόθεμά της αποτελούν πρόβλημα. Γιατί η Τουρκία έχει απειλήσει με πόλεμο την Ελλάδα και παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Όχι! Η στάση μας για τα γερμανικά υποβρύχια είναι επίσης σαφής: Όχι! Αυτή είναι η άποψή μας και αυτό θα διατυπώσουμε και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την υποστήριξη όλων των τμημάτων του Κοινοβουλίου».

Το αίτημα πυρομαχικών και F-16 της Τουρκίας

Η Τουρκία είχε ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αφορά την προμήθεια πυραύλων και ραντάρ για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Το αίτημα θα υποβληθεί στο Κογκρέσο για έγκριση.

Σύμφωνα με την έκθεση της WSJ, η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συντήρηση του υπάρχοντος στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon. Το εν λόγω αίτημα περιλαμβάνει την προμήθεια του AIM-120 AMRAAM Out-of-Sight Air Missile, του AIM-9 Sidewinder In-Sight Air Missile, του ραντάρ και άλλου εξοπλισμού.

Από την άλλη, η ζήτηση της Τουρκίας για F-16 Block 70 περιλαμβάνει την προμήθεια 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών και 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων F-16.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Παναγιωτόπουλο, η ελληνική κυβέρνηση επανέφερε τον προϋπολογισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα επίπεδα του 2009, αλλά ο υπουργός ορίζει την επιστροφή σε αυτά τα επίπεδα ως «κάλυψη επειγουσών αναγκών» και όχι «έναν αγώνα εξοπλισμών με την Τουρκία».

savunmasanayist.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr