Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Βουλγαρία: Συγκροτήθηκε «Σκιώδης επιτροπή» για τα ιστορικά θέματα με τα Σκόπια


Μάιος 6, 2022. Ελλάδα.

Σόφια.

Συγκροτείται κοινή βουλγαρο-σλαβομακεδονική ιστορική επιτροπή η οποία θα εργαστεί για να απελευθερώσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, δήλωσε στη Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο  Βούλγαρος ιστορικός Στέφαν Ντέτσεφ της νεοσύστατης Λέσχης Βουλγαρο- σλαβομακεδονικής Φιλίας.

«Θα έχουμε τη δική μας ατζέντα, το δικό μας ημερολόγιο, τις δικές μας συναντήσεις. Θα προσπαθήσουμε  να δείξουμε ότι δεν  υπάρχουν απαραίτητα σκάνδαλα μετά από κάθε συνεδρίαση. Η επιτροπή μας θα είναι μια πρόκληση για την κύρια επιτροπή».

 Ο Στέφαν Ντέτσεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συμμετέχοντες στη σκιώδη επιτροπή θα είναι έτοιμοι «για έναν ανοιχτό διάλογο».

«Και οι δύο γνωρίζουν τα δημοσιεύματα της άλλης πλευράς. Βλέπουν ότι  υπάρχει ένα σημείο σύγκλισης, διασταύρωσης, σε ορισμένες θέσεις».

«Δεν θέτουμε στόχο να άρουμε το βέτο μέχρι τον Ιούνιο. Ακολουθούμε μια ρεαλιστική προσέγγιση», είπε ο Ντέτσεφ.

«Στόχος της «σκιώδους επιτροπής» είναι να δείξει ότι είναι δυνατό να συγκεντρώσει κόσμο και στις δύο πλευρές των συνόρων και να οδηγήσει έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο που στοχεύει σε όλους τους τομείς της ζωής», εξήγησε ο Ντέτσεφ για την αποστολή του συλλόγου, ο οποίος έχει, ήδη, περισσότερα από 120 μέλη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 16 Μαΐου.

«Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας δεν έχει θέση στα ιστορικά θέματα»

 

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ντέτσεφ για την παρέμβαση του προέδρου της Βουλγαρίας στη διένεξη Σκοπίων – Σόφιας.

«Όταν μιλάμε για ιστορία, δεν είναι ο Ρούμεν Ράντεφ που θα μας πει πώς έχουν τα πράγματα με την ιστορία», είπε ο Στέφαν Ντέτσεφ στο πρόγραμμα «Πριν από όλα» όσον αφορά τις δηλώσεις του Βούλγαρου προέδρου αυτή την εβδομάδα σχετικά με τις συνομιλίες ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας.


Η βουλγαρική θέση αλλάζει συνεχώς. Καλό είναι όταν διατυπώνουμε μια θέση να μην αλλάζουμε τους τόνους σε αυτήν, είπε ο ιστορικός στη ραδιοφωνική εκπομπή.

Κοιτάζοντας τα μέσα ενημέρωσης στη Σόφια και τα Σκόπια, καταλαβαίνεις ότι δημιουργούν ένα περιβάλλον, μια ατμόσφαιρα που δεν συνεπάγεται βραχυπρόθεσμη αλλαγή θέσης , είπε ο Ντέτσεφ.

bnr.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr