Σερβία: Καθημερινά καταγράφονται στη χώρα δέκα εταιρείες που ανήκουν σε Ρώσους


Ιούνιος 28, 2022. Ελλάδα.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, περίπου 10.000 Ρώσοι πολίτες έχουν μεταναστεύσει στη Σερβία.

 Εργάζονται ως επί το πλείστον στον τομέα της πληροφορικής και ζουν στο Βελιγράδι, στο Νόβι Σαντ, στη Νις, στο Κραγκούγεβατς, σημειώνει η σερβική ραδιοτηλεόραση- RTS.

Σχεδόν 1.300 εταιρείες έχουν ιδρυθεί σε αυτά τα μέρη και υπολογίζεται ότι θα είναι ολοένα και περισσότερες στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι έχουν γίνει οι πιο συχνοί επισκέπτες στα ξενοδοχεία μας - σχεδόν δυόμισι φορές περισσότεροι από πριν.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, έως και 10 εταιρείες που ανήκουν σε Ρώσους ξεφυτρώνουν καθημερινά στη Σερβία. Για να αποφύγουν τις κυρώσεις, μεγάλες εταιρείες έχουν βρει καταφύγιο στο Βελιγράδι. Ο Danil Safron εργάζεται επίσης για έναν από αυτούς. Περιγράφει το Βελιγράδι ως ένα μείγμα Τελ Αβίβ και Αγίας Πετρούπολης, με καλές συνθήκες διαβίωσης.

 «Είμαι εδώ από τις 8 Μαρτίου, ήρθα επειδή εργάζομαι σε μια εταιρεία πληροφορικής και οι πελάτες μας από τη Δύση, μας έχουν απαγορεύσει να εργαζόμαστε στη Ρωσία και η εταιρεία μου επέλεξε τη Σερβία για να μεταφέρει την επιχείρησή της. Όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης, είναι πολύ άνετα, «οι άνθρωποι είναι ωραίοι, το κλίμα είναι ήπιο, το φαγητό είναι καλό, δεν είναι τόσο ακριβό όσο στην Αγία Πετρούπολη. Όχι, δεν θα επιστρέψω στη Ρωσία και πιστεύω ότι θα μείνω εδώ για πολύ καιρό», δήλωσε ο Saffron.

Αυτές τις μέρες, περισσότεροι από τους συναδέλφους του θα μετακομίσουν στο Βελιγράδι, τους εμποδίζει λίγο η γραφειοκρατία. Επικουρούνται από εξειδικευμένους φορείς. Ένα από αυτά, που δραστηριοποιείται στη Σερβία, και στο οποίο ήρθε η RTS μέσω της ομάδας Telegram στην οποία επικοινωνούν χιλιάδες Ρώσοι, ανοίγει έναν τραπεζικό λογαριασμό για 50 ευρώ, μια άδεια εργασίας για 200 και μια εταιρεία ως LLC για 350 ευρώ - είναι γραμμένο στην ιστοσελίδα τους. Χρεώνουν 150 ευρώ για βοήθεια στο άνοιγμα ενός επιχειρηματικού καταστήματος, και αυτή ακριβώς είναι η πιο κοινή μορφή επιχείρησης που επιλέγουν οι Ρώσοι.

Την περίοδο από 24 Φεβρουαρίου έως 24 Ιουνίου 2022, καταγράφηκε η ίδρυση 370 εταιρειών και 906 επιχειρηματιών, των οποίων οι ιδρυτές είναι από τη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Οι τέσσερις κορυφαίες κυρίαρχες δραστηριότητες, που καταγράφονται από τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών των επιχειρηματιών, είναι η ενημέρωση και η επικοινωνία, οι δραστηριότητες καινοτομίας, η εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών.

Μαζί με τη χώρα μας, την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Ντουμπάι, οι Ρώσοι συγκαταλέγονται στους πιο ελκυστικούς προορισμούς για τοποθέτηση επιχειρήσεων.

«Ήρθαν στη Σερβία κυρίως επειδή η Σερβία είναι η πιο κοντινή χώρα στους Ρώσους - γλώσσα, πολιτισμός, αδελφικές σχέσεις, δεν θα συναντήσουν ποτέ άσχημες απόψεις εδώ, πόσο μάλλον οτιδήποτε άλλο, θα γίνουν αποδεκτοί ως οι πιο φιλικοί άνθρωποι. Είμαι σίγουρος ότι ο αριθμός των οικογενειών που θα έρθουν με αυτούς τους επιχειρηματίες και με τους ιδρυτές και αυτούς που θα εργαστούν σε αυτές τις εταιρείες, σίγουρα θα είναι πολύ μεγαλύτερος από την 1η Σεπτεμβρίου και ότι πολλά παιδιά θα εγγραφούν σε σερβικά σχολεία και σε ξένα σχολεία που υπάρχουν στην Σερβία», λέει ο Νέναντ Πόποβιτς, υπουργός στην κυβέρνηση της Σερβίας.

Το διάταγμα με το οποίο η κυβέρνηση της Σερβίας εισήγαγε πρόσφατα κίνητρα, δηλαδή κατάργησε τις εισφορές και το 70 τοις εκατό του φόρου μισθών για νεοεγκατασταθέντες, που προσλαμβάνει ο εργοδότης για θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν είναι εύκολο να βρει προσωπικό στην εγχώρια αγορά, είναι επίσης εύνοια των Ρώσων. 

Αυτή η ελάφρυνση ισχύει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και προϋπόθεση είναι ο μισθός τους να είναι μεγαλύτερος από 300 χιλιάδες δηνάρια.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr