Λιβύη: Η Μουσουλμανική Αδελφότητα εμποδίζει τη συνταγματική διαδικασία


Ιούνιος 21, 2022. Ελλάδα.

Η Επιτροπή Συνταγματικής Διαδρομής της Λιβύης απέτυχε να καταλήξει σε τελική συμφωνία διαφωνώντας στο προσχέδιο συντάγματος, λόγω της θέσης της (Μουσουλμανικής) Αδελφότητας σε πολλά άρθρα, το κύριο εκ των οποίων είναι  οι προϋποθέσεις για την υποψηφιότητα στην προεδρία.

Ο τελευταίος γύρος της μεικτής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κράτους ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, Κάιρο , όπου η ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιβυκές Υποθέσεις, Στέφανι Ουίλιαμς , ανακοίνωσε, ότι έχει επιτευχθεί συναίνεση σε πολλά άρθρα, αλλά «παρέμειναν διαφορές ως προς τα οργανωτικά μέτρα» για τη μεταβατική περίοδο που οδηγεί στις εκλογές.

Ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αμπντουλάχ Μπλίχακ, επιβεβαίωσε ότι τα σημαντικότερα σημεία διαμάχης κατά τις συνομιλίες του τελευταίου γύρου ήταν το άρθρο για την υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, εξηγώντας σε συνέντευξή του στο «Sky News Arabia», ότι «υπήρξαν προσπάθειες από τις τεχνικές επιτροπές και η επιτροπή σύνταξης προκειμένου να αποφευχθούν σημεία αντιπαράθεσης, ωστόσο, η δήλωση της Γουίλιαμς επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε παραβίαση σε αυτόν τον φάκελο.


Τι ζητά η Μουσουλμανική Αδελφότητα


Ωστόσο, ο Λίβυος πολιτικός ερευνητής, Μουχάμαντ Κασούτ, θεώρησε σε συνέντευξή του στο «Sky News Arabia» ότι ο διάλογος που άνοιξε στο Κάιρο εδώ και δέκα ημέρες παρεμποδίστηκε, ουσιαστικά, από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έθεσε αντιρρήσεις στο άρθρο της εκλογής του αρχηγού του κράτους, καθώς η οργάνωση δεν θέλει να διεκδικήσουν την προεδρία στρατιωτικοί, και ζητά επίσης τη διαγραφή του υποχρεωτικού όρου ο υποψήφιος πρόεδρος να είναι κάτοχος πτυχίου πανεπιστημίου.

Από την πλευρά του, ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής Μιφτά Αλ Φάντι δήλωσε ότι η ‘Αδελφότητα’ ενδιαφέρεται μόνο να παραμείνει στην εξουσία και δεν ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία και την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr