Η τουρκική Bayraktar «δεν θα προμηθεύσει ποτέ τα drones της στη Ρωσία»


Ιούλιος 19, 2022. Ελλάδα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας «Baykar Makina», Χαλιούκ Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι υποστηρίζει την Ουκρανία και δεν θα επιτρέψει ποτέ την πώληση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Bayraktar (UAV) στη Ρωσία. 

Σε μια συνέντευξη στο CNN που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουλίου, ο Τούρκος απολογητής του καθεστώτος του Κιέβου μίλησε για την προμήθεια όπλων από την Τουρκία στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν στρατηγικοί δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας, ειδικά στον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας. Η Τουρκία στηρίζει την Ουκρανία με μαχητικά drones. Αγοράζουμε κινητήρες στροβίλου για drones από την Ουκρανία. Έχουμε οικοδομήσει σχέσεις με την Ουκρανία με τέτοιο τρόπο που δίνει πλεονέκτημα και στις δύο χώρες», όπως δήλωσε ο Χαλιούκ Μπαϊρακτάρ στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι.

Όταν ρωτήθηκε για τη θεωρητική δυνατότητα προμήθειας drones που κατασκευάζει η Baykar Makina στη Ρωσία, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας απάντησε αρνητικά.

«Δεν το κάναμε αυτό και δεν τους δώσουμε. Ούτε θα το κάνουμε ποτέ. Επειδή υποστηρίζουμε την Ουκρανία, υποστηρίζουμε την κυριαρχία της, στην πραγματικότητα, τον αγώνα της για την ανεξαρτησία της», είπε.

Η Baykar Makina ανακοίνωσε στις 27 Ιουνίου ότι σκόπευε να δωρίσει τρία αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 στην Ουκρανία δωρεάν.

Η Τουρκία είναι επιφυλακτική όσον αφορά την παροχή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία αφού τα τουρκικής κατασκευής UAV «βοήθησαν το Κίεβο να αμυνθεί κατά της Ρωσίας», δήλωσε στη Wall Street Journal τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της Διοίκησης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB).

Οι τουρκικές αρχές είχαν προηγουμένως ισχυριστεί ότι η χώρα έχει γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής πολεμικών drones στον κόσμο. 

Η Baykar, συνιδιοκτήτρια και σκηνοθετημένη από τον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ , γαμπρό του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πουλήσει drones Bayraktar TB2 στο Αζερμπαϊτζάν, την Ουκρανία, το Κατάρ και τη Λιβύη. 

Τον Μάιο του 2021, η Πολωνία αγόρασε 24 UAV από την Τουρκία, και έγινε η πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που αγόρασε αυτά τα στρατιωτικά προϊόντα από την Άγκυρα.

 Στα δυτικά μέσα ενημέρωσης μετά τον πόλεμο στο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι τα τουρκικά Μπαϊρακτάρ «άλλαζαν τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Eurasia Daily

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr