Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Ιράν: «Η στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία θα βλάψει την Τουρκία, την περιοχή και θα ευνοήσει τους τρομοκράτες»


Ιούλιος 19, 2022. Ελλάδα.

Τεχεράνη.

Ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία θα βλάψει σίγουρα την Τουρκία, τη Συρία και ολόκληρη την περιοχή και είναι μάλλον προς όφελος των τρομοκρατών.

Ο Ανώτατος Ηγέτης έκανε τις δηλώσεις σε συνάντηση στην Τεχεράνη με τον επισκεπτόμενο Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί ώθηση στη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ είπε ότι ο όγκος και η ποιότητα των ανταλλαγών και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ μικρότερη από τις υπάρχουσες δυνατότητες. 

Προέτρεψε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα στις συζητήσεις μεταξύ των προέδρων των δύο εθνών. 


«Όχι σε τουρκική επίθεση στη Συρία»


Σε απάντηση στην έκφραση μίσους του Προέδρου Ερντογάν για τις τρομοκρατικές ομάδες, ο Ανώτατος Ηγέτης σημείωσε ότι η τρομοκρατία πρέπει σίγουρα να αντιμετωπιστεί, αλλά μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία θα ωφελήσει τους τρομοκράτες.

Επανέλαβε επίσης ότι οι τρομοκράτες δεν περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη ομάδα.

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ χαιρέτισε επίσης την έκκληση του Τούρκου προέδρου για κοινή μάχη κατά των τρομοκρατικών ομάδων από το Ιράν και την Τουρκία και είπε ότι το Ιράν θα συνεργαστεί οπωσδήποτε με την Τουρκία σε αυτό το θέμα. 

Ο Ανώτατος Ηγέτης είπε στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι, «θεωρούμε την ασφάλεια της Τουρκίας και των συνόρων της ως δική μας ασφάλεια, θεωρείστε την ασφάλεια της Συρίας δική σας».

 

Ερντογάν: Η δυτικές χώρες υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές ομάδες


Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έμεινε ποτέ σιωπηλή απέναντι στην καταπίεση κατά του Ιράν, προσθέτοντας ότι η αδελφοσύνη μεταξύ Ιράν και Τουρκίας πρέπει να ενταθεί σε όλους τους τομείς. 

Σημειώνοντας ότι η Άγκυρα ήταν πάντα αντίθετη στις μονομερείς κυρώσεις κατά του Ιράν και θα συνεχίσει να το κάνει, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις νόμιμες προσδοκίες του Ιράν στις συνομιλίες για το JCPOA και ενθαρρύνει τις εταιρείες του να κάνουν επενδύσεις στο Ιράν.

Αναφερόμενος σε πολλά χρόνια μάχης του Ιράν και της Τουρκίας κατά των τρομοκρατικών ομάδων, είπε ότι στη Συρία, οι τρομοκρατικές ομάδες έχουν λάβει ευρεία ένοπλη υποστήριξη από δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και ειδικότερα των ΗΠΑ. 

Irna

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr