Τεχεράνη: Ο Πούτιν θέλει να αποτρέψει τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία


Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ
Ραΐσι  

Ιούλιος 19, 2022. Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν, έφτασε την Τρίτη στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, για τη σύνοδο κορυφής με τους Ιρανούς και Τούρκους ομολόγους του. 

Αλλά,  ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μόνο δευτερεύον θέμα στη συνάντηση με τους μουλάδες στην Τεχεράνη - η Ρωσία και το Ιράν ενδιαφέρονται περισσότερο για την αποτροπή μιας τουρκικής επίθεσης στη Μέση Ανατολή.

Καθώς ο επιθετικός πόλεμος που διέταξε ο Πούτιν μαίνεται αμείωτος στην Ουκρανία, σκοτώνοντας εκατοντάδες ζωές και από τις δύο πλευρές καθημερινά, ο αρχηγός του Κρεμλίνου ταξίδεψε στην Τεχεράνη την Τρίτη για να συζητήσει ένα άλλο μακροχρόνιο θέατρο πολέμου με ρωσική συμμετοχή - τη Συρία.

Εκεί, ωστόσο, ο Πούτιν θέλει να αποτρέψει μια στρατιωτική επίθεση που σχεδίασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον κουρδικών μονάδων στο βόρειο τμήμα της χώρας - με την υποστήριξη των Ιρανών μουλάδων στην Τεχεράνη, οι οποίοι διαδραματίζουν επίσης σημαντικό στρατιωτικό ρόλο στη Συρία.

Η Ρωσία και το Ιράν είναι σύμμαχοι με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Άσαντ, ο οποίος θα είχε πάψει εδώ και καιρό να είναι στην εξουσία χωρίς στρατιωτική υποστήριξη από τη Μόσχα και την Τεχεράνη. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, είναι σύμμαχος με την εν πολλοίς ριζοσπαστική ισλαμική αντιπολίτευση στη Συρία.

 

Αμφίθυμη σχέση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας


Η σχέση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας είναι εξίσου αμφίθυμη όσον αφορά τη Συρία όσο και με την Ουκρανία, όπου η Τουρκία έχει παράσχει στο Κίεβο στρατιωτική υποστήριξη, για παράδειγμα με drones, αλλά δεν έχει υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.  Ο Ερντογάν προσπαθεί επίσης να χρησιμοποιήσει αυτό το ειδικό καθεστώς για να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών - για παράδειγμα σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών που μέχρι τώρα εμπόδιζε η Μόσχα. Ένα θέμα που ήταν στην ατζέντα και στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν στην Τεχεράνη.


Η Ρωσία και το Ιράν υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Συρίας, ενώ η Τουρκία είναι σύμμαχος με την ένοπλη αντιπολίτευση

Το κύριο θέμα, ωστόσο, είναι η στρατιωτική επίθεση που σχεδίασε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά των Κούρδων πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία, τους οποίους η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτες. 

Η Άγκυρα επιμένει σε έναν διάδρομο ασφαλείας πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων, τον οποίο είχε υποσχεθεί πριν από τρία χρόνια. Ωστόσο, λόγω της ρωσικής αεροπορικής κυριαρχίας στην περιοχή, ο Ερντογάν χρειάζεται την έγκριση του Πούτιν για τη στρατιωτική δράση.

Ωστόσο, ο αρχηγός του Κρεμλίνου και το Ιράν δεν έχουν κανένα απολύτως ενδιαφέρον για αυτό. Δικαίως φοβούνται ότι μια τουρκική επίθεση στους Κούρδους θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στο Ισλαμικό Κράτος (IS).

 Γιατί στο κουρδικό έδαφος βρίσκονται οι φυλακές στις οποίες είναι φυλακισμένοι οι πρώην μαχητές του ISIS - φυλάσσονται από κουρδικές μονάδες. 

Αν χρειαστεί να αμυνθούν από τις τουρκικές επιθέσεις, φαίνεται αναπόφευκτο να παραμεληθεί η φύλαξη των φυλακών. Η απελευθέρωση των τρομοκρατών θα ήταν μόνο θέμα χρόνου. Και αυτό δεν θα είχε πρόβλημα μόνο στη Συρία.

 

Ίδια συμφέροντα Ρωσίας και ΗΠΑ


Και έτσι η βόρεια Συρία είναι αυτή τη στιγμή η μόνη περιοχή στον κόσμο όπου η Ρωσία, το συριακό καθεστώς, το Ιράν, η Ευρώπη και επίσης οι ΗΠΑ έχουν τα ίδια συμφέροντα. 

Άλλωστε, οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει να καταστρέψουν το IS μαζί με τους Κούρδους στη βόρεια Συρία. Μέχρι σήμερα, οι Αμερικανοί έχουν τοποθετήσει εκεί ειδικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται επίσης σε συνεννόηση με τους Ρώσους στρατιωτικούς που εργάζονται εκεί. Αυτό είναι αρκετά μοναδικό αυτή τη στιγμή.

Είναι το δεύτερο επίσημα γνωστό ταξίδι του Πούτιν στο εξωτερικό από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

International media

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr