Η «εξέγερση» των Γερμανών για τους Έλληνες: «Εμείς θα πληρώσουμε για να αντικαταστήσουν τις οικιακές συσκευές;»


Ιούλιος 27, 2022. Ελλάδα.

Η γνωστή γερμανική εφημερίδα «Bild» ανέδειξε το ελληνικό πρόγραμμα επιδότησης έως και 50% της αντικατάστασης ενεργοβόρων οικιακών συσκευών για εξοικονόμηση ενέργειας, το οποίο «δουλεύει» αυτή τη στιγμή, με το «επιχείρημα» ότι είναι κοινοτικό χρήμα – για να καταλήξει (το γερμανικό δημοσίευμα), στην εποχή των μνημονιακών μοντέλων, ότι πληρώνουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι για να αντικαταστήσουν τα ψυγεία τους τα ελληνικά σπίτια.

 Μάλιστα, η δημοσίευση έρχεται σε μια εποχή που η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το κυρίαρχο ζήτημα για ολόκληρη την Ενωμένη Ευρώπη

 Σύμφωνα με την Gazeta Shqiptare που δημοσιεύει το  σχετικό:

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά γενναιόδωρη δίνοντας στους πολίτες της νέες οικιακές συσκευές. Αλλά και οι Γερμανοί πρέπει να πληρώσουν το κόστος», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

«Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι οι πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν νέα ψυγεία και καταψύκτες καθώς και συστήματα κλιματισμού τις επόμενες εβδομάδες, όπου το κράτος θα καλύπτει έως και το 50% του κόστους», αναφέρεται στο σχετικό άρθρο και προσθέτει:

«Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 150 εκατ. ευρώ, χρήματα της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία πληρώνει και τις νέες οικιακές συσκευές των Ελλήνων», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Αυτός είναι ένας αμφιλεγόμενος τρόπος για να ξοδέψετε χρήματα από άλλα κράτη μέλη, επειδή έχουν επίσης τα ίδια προβλήματα», επικρίνει η οικονομολόγος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Jana Simke.

«Η επιδότηση καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα δεν θα αυξήσει το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των φορολογουμένων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι επενδύσεις σε εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν πιο λογικές από ό,τι σε ψυγεία και συστήματα κλιματισμού. Αυτό δεν θα αντιμετωπίσει τα αίτια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης», υπογραμμίζει η Jana Simke.

Το γενναιόδωρο πρόγραμμα επιδοτήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα, δικαιολογείται από το γεγονός ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άρα στην προστασία του κλίματος. 

Ωστόσο, φτάνει στο σημείο να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν νοιάζεται για το κλίμα, αλλά για τις ψήφους: Αφού αναφέρεται στην πρόθεση του Πρωθυπουργού να γίνουν εκλογές την άνοιξη, στο τέλος της τετραετίας, σημειώνει: «Με ολοκαίνουργιο ψυγείο στο σπίτι πρέπει να ενισχυθεί η δημοτικότητα του κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας»!, καταλήγει το δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr