«Για τις εκλογές στην Τουρκία μίλησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας», τούρκικο δημοσίευμα


Ιούλιος 27, 2022. Ελλάδα.

Καθώς οι πρόσφατες αμοιβαίες δηλώσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν κλιμακώσει την ένταση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ένα από τα ονόματα που αναφέρθηκαν περισσότερο στην ένταση, έκανε δηλώσεις στον ελληνικό Τύπο.

Αναφερόμενος στις εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία του χρόνου, ο Δένδιας υποστήριξε ότι σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώθηκε και η ρητορική της Τουρκίας και είπε:

«Περιμένω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών μετά τις εκλογές του 2023». 

 « Ελπίζω ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα επικρατήσουν συνθήκες που θα επιτρέψουν σταδιακή βελτίωση των σχέσεων, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα».

Δένδιας συνέχισε ως εξής: «Η εθνικιστική ρητορική κατά της χώρας μας αυξάνεται στη γειτονική μας Τουρκία. Αυτές οι συζητήσεις δεν περιορίζονται σε κυβερνητικούς κύκλους. Ορισμένο μέρος της αντιπολίτευσης φαίνεται να έχει υιοθετήσει αυτή τη ρητορική. Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για το περιβάλλον πόλωσης που ήθελε να δημιουργηθεί προεκλογικά», είπε.

 

«Το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι θέμα προσώπου»



Σε ερώτηση προς τον Δένδια: «Πιστεύετε ότι το πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας; 

Απάντησε σχετικά:

«Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας και ότι το πρόβλημα θα εξαφανιστεί τελείως όταν φύγει. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ λάθος. Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ προσωπικό και δεν υπήρξε ποτέ. Η άνοδος του εθνικισμού άρχισε να δείχνει την επίδρασή του όλο και περισσότερο στην τουρκική κοινωνία, ένα μεγάλο μέρος της οποίας είναι φιλική προς τη χώρα μας. Αυτό αποτυπώνεται και στις έρευνες. Όταν πήγα στην Κωνσταντινούπολη ως μέρος μιας ειδικής επίσκεψης το 2019, δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φιλοξενία των Τούρκων πολιτών», είπε.

Συνεχίζοντας την ομιλία του για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Δένδιας τόνισε:

«Παρά την αλλαγή του κλίματος που βλέπουμε, πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας εξακολουθεί να περιμένει ένα μέλλον στην Ευρώπη».

 

Κατηγόρησε την Τουρκία για χιλιάδες παραβιάσεις


Ο Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία λέγοντας:


«Η τουρκική προκλητικότητα ξεπερνά τους κανόνες όχι μόνο του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της λογικής. Είμαστε πάντα ήρεμοι και αποφασισμένοι, προσπαθώντας να κρατάμε ενήμερους τους συμμάχους, τους εταίρους και τη διεθνή κοινότητα. Έχουμε αριθμούς για παραβάσεις. Μέχρι τις 30 Ιουνίου, η τουρκική αεροπορία είχε πραγματοποιήσει 3.954 παραβιάσεις και 136 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. Δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια» είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία το επόμενο διάστημα, ο Δένδιας είπε:

«Ευχόμαστε ειλικρινά να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα. Θέλουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο.
Πιστεύουμε ότι μια λύση υπάρχει και είναι δυνατή. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτή η λύση, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Δεν θέλουμε τίποτα εξωπραγματικό. Ζητάμε από την Τουρκία να εφαρμόσει τις αρχές και τις αξίες που πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα κράτη που υπέγραψαν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τη Συνθήκη του ΝΑΤΟ και σκέφτονται την ένταξη στην ΕΕ» όπως είπε.

sozcu.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr