Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ βγήκε στους δρόμους φέροντας αυτόματο όπλο


Ιούλιος 28, 2022. Ελλάδα.

Βαγδάτη.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, εμφανίστηκε την Τετάρτη το απόγευμα, φέροντας όπλο κοντά στο σπίτι του, μετά την εισβολή υποστηρικτών του ηγέτη του κινήματος των Σαδριστών στην Πράσινη Ζώνη της πρωτεύουσας Βαγδάτης.

Ο Νούρι αλ Μαλίκι στεκόταν στη μέση μιας ομάδας βαριά οπλισμένων φρουρών, ενώ ο ίδιος έφερε «αυτόματο όπλο», αφού έκανε έκκληση στους διαδηλωτές να διαδηλώνουν νόμιμα.

Ο Αλ Μαλίκι κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει νόμιμα μέσα για να αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση στο κύρος του κράτους και των θεσμών του.

Ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τους διαδηλωτές να αποσυρθούν αμέσως από την περιοχή, διατηρώντας το νόμιμο δικαίωμα να διαδηλώσουν και να μην παρασυρθούν σε εκκλήσεις για βιαιοπραγίες.

Εκατοντάδες υποστηρικτές των Σαδριστών οργάνωσαν μια διαδήλωση χθες το απόγευμα, Τετάρτη, στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της Βαγδάτης και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Πράσινη Ζώνη, για να διαμαρτυρηθούν κατά του διορισμού του Μουχάμαντ Σία αλ Σουντάνι, ως πρωθυπουργού.

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης από την "Πράσινη Ζώνη" της ιρακινής πρωτεύουσας

Στη συνέχεια, υποστηρικτές του κινήματος των Σαδριστών κατάφεραν να εισβάλουν στην προεδρική περιφέρεια και να εισέλθουν στο κτίριο του κοινοβουλίου εν μέσω συνθημάτων που υποστήριζαν τον ηγέτη τους αλ Σαντρ.

Ο Πρωθυπουργός Μουσταφά Αλ-Καζέμι είχε εκδώσει ανακοίνωση καλώντας τους διαδηλωτές να αποσυρθούν από την Πράσινη Ζώνη και να τηρήσουν την ειρήνη, ενώ κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να προστατεύσουν τα κτίρια των κρατικών θεσμών και τα κεντρικά γραφεία των διπλωματικών αποστολών.

Σύμφωνα με το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων – INA, οι ιρακινοί διαδηλωτές αποχώρησαν λίγο αργότερα από το κτήριο του Κοινοβουλίου και την Πράσινη Ζώνη, στην οποία είχαν εισέλθει νωρίτερα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr