Στην Ελλάδα αφέθηκε ελεύθερο το ρωσικό τάνκερ Lana


Ιούλιος 2, 2022. Ελλάδα.

 

Το ρωσικό τάνκερ Lana, που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, αφέθηκε ελεύθερο από τη δέσμευσή του στην Ελλάδα.

 Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ στις 2 Ιουλίου, το πλοίο αποστέλλεται στο λιμάνι του Πειραιά με τη βοήθεια ρυμουλκών, αναφέρει η ρωσική Izvestia.

Το πετρελαιοφόρο δεσμεύτηκε τον Απρίλιο ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο λόγω μηχανικής βλάβης στα ανοιχτά του λιμανιού της Καρύστου στο νησί της Εύβοιας. 

Πριν από αυτό, έπλεε υπό τη σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ονομαζόταν Pegas. Το πλοίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Lana λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Μετά την κράτηση του πλοίου, το πετρέλαιο κατασχέθηκαν υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Το Ιράν αντέδρασε αρνητικά σε αυτό, λέγοντας ότι το τάνκερ δεσμεύτηκε παράνομα και χαρακτήρισαν την κατάσχεση του φορτίου εκεί «τρανταχτό παράδειγμα διεθνούς πειρατείας».

Στις 22 Απριλίου, έγινε γνωστό ότι το δεξαμενόπλοιο Lana, στο οποίο βρίσκονταν  τα 19 μέλη του πληρώματος, απελευθερώθηκε. 

Σημειώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες του πλοίου παρουσίασαν επίσημα έγγραφα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), σύμφωνα με τα οποία η κυριότητα του δεξαμενόπλοιου μεταβιβάστηκε σε εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις.

 Ωστόσο, η εταιρεία ρυμούλκησης είχε αξιώσεις άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ και το πλοίο παρέμεινε στη θέση του.

Στις αρχές Μαΐου, οι ΗΠΑ απέστειλαν αίτημα βοήθειας στις ελληνικές δικαστικές αρχές και ζήτησαν την κατάσχεση του φορτίου από το πλοίο.

 Η Ουάσιγκτον ζήτησε επίσης να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα, καθώς το πετρέλαιο ήταν ιρανικό και η εταιρεία που θα έπρεπε να είχε ωφεληθεί από την πώληση είναι ύποπτη για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

iz.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr