Η άφιξη του αρχηγού της τουρκικής MİT στο Αζερμπαϊτζάν για την ασφάλεια μεταφοράς φυσικού αερίου


Ιούλιος 25, 2022. Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που γράφτηκαν σε ορισμένα ΜΜΕ της Τουρκίας, ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) αυτής της χώρας, Χακάν Φιντάν, αναμένεται να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν, γράφει δημοσίευμα της χώρας αυτής.


Η επίσκεψη του επικεφαλής της MİT, Χακάν Φιντάν στο Μπακού δεν είναι τυχαία και μπορεί να σχετίζεται με τις απόψεις που εξέφρασε -κατά της Ρωσίας- ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ κατά την τελευταία του συνάντηση με μέλη της κυβέρνησης.


Σημειώνεται το γεγονός ότι οι ρεβανσιστικές ομάδες στην Αρμενία  προέβησαν σε ανεύθυνες δηλώσεις τις ημέρες αυτές,  ότι θα κάνουν ανταρτοπόλεμο εναντίον του Αζερμπαϊτζάν και είναι σαφές ότι αυτό σχετίζεται άμεσα με τις επιταγές του Κρεμλίνου.

Είναι ακόμη πιθανό η Ρωσία να διαπράξει πράξεις δολιοφθοράς και τρομοκρατίας στη λεκάνη της Κασπίας Θάλασσας λόγω ενδεχόμενης αύξησης του όγκου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Εάν προσεγγίσουμε το θέμα από αυτή την οπτική γωνία, οι δραστηριότητες θα πρέπει να συντονιστούν μεταξύ των ειδικών υπηρεσιών του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας και θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια.


Ο διευθυντής της αμερικανικής CIA Γουίλιαμ Μπερνς και ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών επισκέφθηκαν την Αρμενία και συναντήθηκαν με τον Ν. Πασινιάν. Το τι διαμείφθηκε μεταξύ τους είναι άγνωστο.


Στο Μπακού, ωστόσο, βρισκόταν στις 17 Ιουλίου και ο ειδικός εκπρόσωπος του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, A.  Σαμχανί. Ο Σαχμανί είχε επισκεφθεί το Ερεβάν πριν από το Μπακού.

Υπάρχουν πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί μεταξύ των λαών του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν, και μια τρίτη χώρα δεν πρέπει να μπει ανάμεσά μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τρίτη χώρα που στοχεύει ο Σαχμανί είναι το Ισραήλ.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων στον Νότιο Καύκασο δεν ήταν ποτέ τόσο έντονος όσο είναι τώρα.

Γενικά, ο Νότιος Καύκασος ​​θεωρείται μέρος της γεωγραφίας της Μέσης Ανατολής και οι ανταγωνιστικές τάσεις για αυτήν την περιοχή θα ενταθούν τους επόμενους μήνες.

 

Καυκασιανό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών (Kafkassam)- Μπακού

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr