Υπουργός Τουρκίας: «Δεν θα υπάρχουν Σύροι πρόσφυγες στη χώρα μας μέχρι το 2023»

 Η Τουρκάλα υπουργός (στον κύκλο) δήλωσε ότι θα εκδιωχθούν όλοι οι Σύροι πρόσφυγες από τη χώρα της μέχρι τον Ιούνιο του '23

Αύγουστος 9, 2022. Ελλάδα.

Υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης δεσμεύτηκε να καθαρίσει τη χώρα της από  τους Σύρους πρόσφυγες εντός ενός έτους.

Αυτό ειπώθηκε από την υπουργό Οικογένειας και Πρόνοιας, Ντάρια Γιανίκ,  στα εγκαίνια γηροκομείου στην πόλη των Αδάνων, που βρίσκεται στο το νότιο τμήμα της χώρας στα σύνορα με τη Συρία, όπου φιλοξενείται μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων, λόγω της γειτνίασής της με τις συριακές πόλεις από τις οποίες κατέφυγαν, όπως η Ιντλίμπ και η περιφέρειά της.

Η Ντάρια Γιανίκ, δεσμεύτηκε να απαλλάξει την Τουρκία από Σύρους πρόσφυγες μέχρι το επόμενο έτος, το 2023, όταν η Τουρκία θα έχει κρίσιμες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις οποίες οι Σύροι πρόσφυγες έχουν γίνει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κατά τη συμμετοχή της στα εγκαίνια του γηροκομείου, η Γιανίκ υποστήριξε την αναμενόμενη τουρκική επιχείρηση που απειλεί να εξαπολύσει η Τουρκία εναντίον των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» εδώ και περισσότερους από τρεις μήνες, λόγω, κατά την άποψή της, ανάγκης να αποτραπεί την ίδρυση ενός «τρομοκρατικού κράτους» στα νότια σύνορα της Τουρκίας, αναφερόμενος στις περιοχές που διαχειρίζονται οι Κούρδοι της Συρίας.

«Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας και θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην παραμείνει κανένας Σύρος στη γη μας μετά το 2023», πρόσθεσε η Τουρκάλα υπουργός στην ομιλία της κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αλλά το θέμα της μαζικής απέλασης Σύριων προσφύγων από την Τουρκία, φαίνεται πολύ δύσκολο, σύμφωνα με όσα περιγράφει Τούρκος πολιτικός αναλυτής.

Η «Al-Arabiya.net» αναφέρεται στα σχόλια του πολιτικού αναλυτή Χαντίγια Λεβάντ, «η τουρκική κυβέρνηση παρά τη δημοσίευση τέτοιων δηλώσεων από ανώτερους αξιωματούχους τους, γνωρίζουν πλήρως ότι δεν μπορούν να εκδιώξουν εκατομμύρια Σύρους με τη βία από τη χώρα και δεν φαίνονται αυτές ρεαλιστικές».

Και συνέχισε: «Όσο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνουν επίσης λάθος όταν δεσμεύονται στους ψηφοφόρους τους να απελάσουν Σύρους πρόσφυγες, επιπλέον, δεν θα μπορέσουν να τους απελάσουν αν κερδίσουν τις εκλογές, οπότε θα είναι λάθος της αντιπολίτευσης και θα χάσει τη λαϊκή υποστήριξη αν δεν μπορέσει να τηρήσει τις υποσχέσεις της στους ψηφοφόρους της».

Οι δηλώσεις της Τουρκάλας υπουργού συνάδουν με τη δέσμευση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεσμεύτηκε πριν από περίπου δύο μήνες να επιστρέψει στη χώρα τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, πριν από τον Ιούνιο που είναι η ημερομηνία των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογές στην Τουρκία.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr