Γιατί το πρώτο ουκρανικό φορτίο με σιτηρά παραδόθηκε στο Λίβανο


Αύγουστος 3, 2022. Ελλάδα.

Βηρυτός.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δρ.  Σαμίρ Σάλχα, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία μεταφοράς σιτηρών της Κωνσταντινούπολης πέτυχε στην πρώτη της δοκιμή μετά την άφιξη της πρώτης ουκρανικής αποστολής σιτηρών στον Λίβανο.

Ο Σάλχα εξήγησε ότι η επιτυχία της πρώτης δοκιμής της συμφωνίας δεν αποτελεί τελικό κριτήριο για τη συνέχιση αυτής της συμφωνίας, τονίζοντας ότι το θέμα της επιθεώρησης πλοίων παραμένει σημείο διαμάχης σε αυτή τη συμφωνία.

Πρόσθεσε ότι το θέμα των επιθεωρήσεων πλοίων είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για τη διακοπή των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, τονίζοντας ότι υπάρχουν 82 πλοία που μεταφέρουν σιτηρά που κατασχέθηκαν στα ουκρανικά λιμάνια.

Επεσήμανε ότι η επιλογή του Λιβάνου ήρθε σύμφωνα με απόφαση που είχε συμφωνηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες κάθε χώρας σε σιτηρά, και η Βηρυτός βρέθηκε σε κατάσταση ανάγκης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ωστόσο, υποβάθμισε τη σημασία της πρώτης εξαγωγής σιτηρών από τη χώρα του από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Ο Ζελένσκι είπε ότι το πλοίο μετέφερε ένα πολύ μικρό μέρος της σοδειάς που έπρεπε να πουλήσει το Κίεβο για να σώσει την κατεστραμμένη οικονομία του.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να δούμε αν άλλες αποστολές σιτηρών θα καλύψουν τη διαφορά της πρώτης.

Επισήμανε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εξάγει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια τόνους σιτηρών για να βοηθήσει επειγόντως στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.

Al Ghadtv

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr