Ποια κρίση; Ρεκόρ εσόδων όλων των εποχών στη Διώρυγα του Σουέζ


Αύγουστος 3, 2022. Ελλάδα.

 

Η Διώρυγα του Σουέζ, ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της αιγυπτιακής οικονομίας, αναφέρει σήμερα έσοδα ρεκόρ που καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα. 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ (suezcanal.gov.eg), τα έσοδά της τον Ιούλιο του 2022 ανήλθαν σε περίπου 704 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση περίπου 32% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. 

Η κίνηση των πλοίων κατέγραψε επίσης εντυπωσιακή αύξηση περίπου 26% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο κανάλι σημείωσε απότομη αύξηση τον εν λόγω μήνα. 

Ο αριθμός των πετρελαιοφόρων αυξήθηκε κατά 60,2%, που έφερε στο κανάλι 153 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, ενώ ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 31%, γεγονός που έφερε 52 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία του καναλιού.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν αναφορές για μείωση της κίνησης στη Διώρυγα του Σουέζ λόγω του πολέμου στην Ευρώπη, αλλά τα στοιχεία αυτά τα διαψεύδουν. 

Επίσης, νωρίτερα φέτος, η Αρχή της Διώρυγας ανακοίνωσε αύξηση στα τέλη διέλευσης των πλοίων, γεγονός που αύξησε τη ροή εσόδων.

Όπως σημειώνει το αιγυπτιακό δημοσίευμα:

«Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στατιστικά ναυσιπλοΐας κατά τον μήνα Ιούλιο καταγράφηκαν στις 29 Ιουλίου, τα υψηλότερα ημερήσια έσοδα στην ιστορία του καναλιού και η δεύτερη υψηλότερη ημερήσια καθαρή χωρητικότητα στην ιστορία του καναλιού, καθώς 85 πλοία διέσχισαν τη Διώρυγα του Σουέζ εκείνη την ημέρα και από τις δύο κατευθύνσεις, με συνολική ημερήσια καθαρή χωρητικότητα 5,6 εκατομμυρίων τόνων, επιτυγχάνοντας τα υψηλότερα ημερήσια έσοδα στην ιστορία του καναλιού των 31,8 εκατομμυρίων δολαρίων». 

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr