Βούτσιτς: Η Σερβία δεν εγκαταλείπει την πορεία προς την ΕΕ, αλλά δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας


Αύγουστος 13, 2022. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

Η Σερβία θα διατηρήσει την πολιτική της στο θέμα των αντιρωσικών κυρώσεων και δεν θα τις επιβάλει όσο της δίνεται η δυνατότητα.

 Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξή του στο TV Prva (prva.rs).

«Θα διατηρήσουμε την πολιτική μας (στο θέμα της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας) όσο μπορούμε. Η πολιτική μας είναι να ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο, να διατηρήσουμε την παραδοσιακή μας φιλία και να είμαστε ανεξάρτητοι και αυτόνομοι», είπε ο Βούτσιτς.

«Φυσικά, όταν μας πουν ότι μας απομένουν έξι μήνες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προσαρμόσουμε την πολιτική μας στις απαιτήσεις τους», πρόσθεσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο Βούτσιτς είπε επίσης ότι η Πρίστινα «θα συνεχίσει τις επιθετικές της ενέργειες έως ότου καταλάβει το σερβικό βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου».

Παράλληλα, ο Σέρβος πρόεδρος επεσήμανε ότι το Βελιγράδι είναι «έτοιμο να διατηρήσει την ειρήνη σχεδόν με κάθε κόστος».


Θετική θέση για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία


Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε επίσης ότι υποστηρίζει το ενδεχόμενο επιστροφής στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

«Όσον αφορά εμένα, υποστηρίζω την επιστροφή της στρατιωτικής θητείας, υπηρέτησα για ένα χρόνο, ήταν πολύ χρήσιμο, τόνισε ο Βούτσιτς.

Ο υπουργός Άμυνας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε πριν από λίγο καιρό ότι η απόφαση επιστροφής της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη Σερβία θα ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία καταργήθηκε στη Σερβία την 1η Ιανουαρίου 2011, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για επαναφορά της.


«Η Σερβία δεν χρειάζεται στρατιωτικές βάσεις κανενός»


Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε επίσης ότι η Σερβία δεν χρειάζεται τις στρατιωτικές βάσεις κανενός στο έδαφός της, σχολιάζοντας τις καταγγελίες για πιθανή δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα.

Η Σερβία δεν χρειάζεται τις στρατιωτικές βάσεις κανενός, θα διατηρήσει τη στρατιωτική της ουδετερότητα, θα ενισχύσει τον δικό της στρατό, θα φροντίσει τους πολίτες της και θα είναι αρκετά ισχυρή για να είναι ανεξάρτητη, είπε ο Βούτσιτς.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr