«Η Άγκυρα έδωσε εντολή στη συριακή αντιπολίτευση να εγκαταλείψει την Τουρκία»


Αύγουστος 29, 2022. Ελλάδα.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι τις ημέρες που συζητήθηκε ο διάλογος μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, η Τουρκία διέταξε τη συριακή αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τη χώρα.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Tesnim, το οποίο βασίζεται σε «πηγές κοντά στο θέμα», «την περασμένη εβδομάδα, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης και Επαναστατικών Δυνάμεων (SMDK) Σαλίμ αλ Ο Μουσλάτ.

 Προκειμένου η Άγκυρα να ανανεώσει τις σχέσεις με τη Δαμασκό, ο Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι ήταν απόλυτα αποφασισμένος στο ότι η συριακή αντιπολίτευση έπρεπε να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση».

Συγκεκριμένα το ιρανικό άρθρο σημειώνει:

Ο Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε από τις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης να επιλέξουν μια εναλλακτική χώρα (για μετανάστευση) και να σταματήσουν όλες τις πολιτικές και μιντιακές δραστηριότητες μέσα από την Τουρκία.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται τα μέσα ενημέρωσης της συριακής αντιπολίτευσης, τα οποία άλλαξαν τη ρητορική τους προς την κυβέρνηση της Άγκυρας τις τελευταίες εβδομάδες, επικρίνουν σκληρά «τον τουρκικό ρατσισμό και τις πράξεις βίας κατά των Σύρων μεταναστών».

Σημειώθηκε ότι αυτή η συμπεριφορά ομάδων ΜΜΕ που συνδέονται με τη συριακή αντιπολίτευση έμοιαζε με τη στάση των οργάνων ΜΜΕ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία αναγκάστηκε να σταματήσει τις εκπομπές της από την Τουρκία ως αποτέλεσμα της πίεσης της Άγκυρας για την προσέγγιση της με τις αρχές της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης, ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης αποδέχθηκαν την εντολή της Άγκυρας να εγκαταλείψουν τη χώρα (έναντι τιμήματος;)

Αναφέρθηκε ότι ο Σαλίμ αλ Μουσλάτ, Πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης και Επαναστατικών Δυνάμεων (SMDK), πρότεινε τη Σαουδική Αραβία.

Ο Τουρκμένος πρόεδρος της  λεγόμενης Συριακής Τουρκμενικής Συνέλευσης Αμπντουραχμάν Μουσταφά, πρόσφερε την Ιορδανία για εναλλακτική χώρα, και όπως είπε οι δραστηριότητες της ομάδας θα συνεχιστούν από την Ιορδανία, σημειώνει το ιρανικό πρακτορείο στην τουρκική.

 

Tesnim Haber Ajansı

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr