Βρυξέλλες: Ο Στόλτενμπεργκ συναντά σήμερα τον Κούρτι και τον Βούτσιτς


Αύγουστος 17, 2022. Ελλάδα.

Ο Στόλτενμπεργκ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, και τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Μετά από  την κάθε συνάντηση ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχει συνέντευξη Τύπου.

Αρχικά, ο Στόλτενμπεργκ θα έχει συνάντηση με τον Βούτσιτς στις 15:30, ενώ η συνάντηση με τον Κούρτι θα γίνει στις 17:00.

Οι συναντήσεις στην έδρα του ΝΑΤΟ πραγματοποιούνται μια μέρα πριν συναντηθούν οι Κούρτι και Βούτσιτς, στις Βρυξέλλες, για να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συναντήσεις στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πραγματοποιούνται σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, αφού στις 31 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου οι ντόπιοι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο για να αντιταχθούν σε δύο αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας με επικεφαλής τον Κούρτι.

Η πρώτη απόφαση αφορά την έκδοση του εγγράφου εισόδου-εξόδου για όλους τους πολίτες της Σερβίας, κατά την είσοδο στο έδαφος του Κοσόβου. Η Σερβία εκδίδει τέτοια έγγραφα για πολίτες του Κοσσυφοπεδίου εδώ και 11 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η δεύτερη απόφαση αφορά την επανεγγραφή αυτοκινήτων με πινακίδες κυκλοφορίας που εκδόθηκαν από τη Σερβία. Υπολογίζεται ότι 10.000 αυτοκίνητα με πινακίδες κυκλοφορίας που φέρουν τις συντομογραφίες του Κοσσυφοπεδίου, όπως PZ, KM και παρόμοια, κυκλοφορούν στον βορρά που κατοικείται από την πλειοψηφία των Σέρβων. Η Πρίστινα θεωρεί αυτές τις πινακίδες παράνομες.

Good meeting w/#Serbia's President on the situation in northern #Kosovo and the wider region.  will take any measure necessary to preserve safety & security for all communities. All must engage constructively in the EU-led Belgrade–Pristina dialogue.
Εικόνα

Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, δήλωσε στις 31 Ιουλίου ότι ήταν έτοιμη να επέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα, σύμφωνα με την εντολή που απορρέει από την απόφαση 1244 των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια στάση εξέφρασε και ο Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βούτσιτς στις 3 Αυγούστου.

«Όλα τα μέρη πρέπει να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στον διάλογο με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιλύσουν τις διαφωνίες μέσω της διπλωματίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter μετά τη συνομιλία με τον Βούτσιτς.

Στις 31 και 1 Αυγούστου, οι ντόπιοι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα για να αντιταχθούν στις δύο αποφάσεις της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με τις σερβικές πινακίδες και έγγραφα. Τα οδοφράγματα αφαιρέθηκαν το απόγευμα της 1ης Αυγούστου και η εκτελεστική εξουσία συμφώνησε να αναβάλει την εφαρμογή των αποφάσεων για την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός Κούρτι δήλωσε στο «Radion Evropa e Lirë» στις 8 Αυγούστου ότι υπήρχε κίνδυνος οι εντάσεις στο βορρά να κλιμακωθούν σε ένοπλες συγκρούσεις. Κατηγόρησε το Βελιγράδι για αυξανόμενες εντάσεις.

Είπε επίσης ότι η αύξηση της έντασης ήταν αποτέλεσμα εκστρατείας παραπληροφόρησης που ηγήθηκε η Σερβία και κάλεσε τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο να μην πέφτουν θύματα τέτοιων εκστρατειών.

Εν τω μεταξύ, στο Βελιγράδι, ο Βούτσιτς δήλωσε λίγες μέρες αργότερα ότι είχε πληροφορίες για τα σχέδια της Πρίστινα για «εκκαθάριση» των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς πρόσθεσε ότι η Σερβία είναι υπέρ της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας.

Αυτές οι δηλώσεις θεωρήθηκαν με ανησυχία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στις 14 Αυγούστου κάλεσε αξιωματούχους στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να σταματήσουν την εμπρηστική ρητορική και είπε ότι θα θεωρήσει τους ηγέτες υπεύθυνους «για οποιαδήποτε κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή».

Good meeting w/. #NATO is fully committed to our mission & UN Security Council mandate to ensure safety & security for all communities in #Kosovo. All parties must engage positively in tomorrow's EU-facilitated talks & resolve issues through dialogue.
Εικόνα

Ενώ δεν είναι γνωστή η ατζέντα των συναντήσεων του αρχηγού του ΝΑΤΟ με τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, δόθηκε στη δημοσιότητα η ατζέντα του νέου γύρου διαλόγου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ, η συνάντηση Κούρτι-Βούτσιτς θα επικεντρωθεί στο πώς θα προωθηθεί ο διάλογος προς μια συνολική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων. Επίσης, αποφασίζεται να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα ζητήματα με στόχο την εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ των δύο μερών.

Ο Κούρτι και ο Βούτσιτς δεν έχουν συναντηθεί στις Βρυξέλλες από τον περασμένο Ιούλιο.

Τα μέρη έχουν αντίθετες θέσεις σχετικά με το τέλος της διαδικασίας διαλόγου που ξεκίνησε το 2011. Ενώ το Κοσσυφοπέδιο θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία με συμφωνία που θα περιλαμβάνει αμοιβαία αναγνώριση, η Σερβία στοχεύει σε μια συμβιβαστική λύση.

 --

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr