«Μπερδεμένοι» οι αξιωματούχοι της ΕΕ με την συμπεριφορά της Τουρκίας- ουκρανικό κυβερνητικό δημοσίευμα


Αύγουστος 8, 2022. Ελλάδα.

Κίεβο.

 

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μπερδευτεί τελείως από την προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας εάν η χώρα αυτή βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμπτει συνέχεια τις δυτικές κυρώσεις.

Αυτό γράφουν οι βρετανικοί Financial Times με αναφορά σε έξι Ευρωπαίους αξιωματούχους που γνωρίζουν τις άτυπες συζητήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ ανησυχεί για τις δηλώσεις των ηγετών των δύο χωρών για αύξηση του εμπορίου και της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, των οικονομικών και του εμπορίου. 


Άσκηση πιέσεων σε εξαγωγικές εταιρείες


Μία από τις πηγές της δημοσίευσης παραδέχτηκε ότι δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αλλά το μπλοκ «παρακολουθεί πιο στενά τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας». 

Μια άλλη πηγή του δημοσιεύματος παραδέχτηκε ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει πίεση στις δυτικές εταιρείες και τράπεζες είτε να εγκαταλείψουν την αγορά είτε να μειώσουν την παρουσία τους στην Τουρκία σε περίπτωση που βοηθήσουν τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις.


Αλλά, δεν υπάρχει …συναίνεση


Τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η οποία ήδη υποφέρει από πληθωρισμό ρεκόρ. Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση στην ΕΕ για τέτοια βήματα· επιπλέον, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πολλές χώρες να μην θέλουν να χάσουν την τουρκική αγορά, η οποία είναι κερδοφόρα για τις εταιρείες τους, και να αντιταχθούν σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Ωστόσο, μεμονωμένα κράτη της ΕΕ θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, λένε οι πηγές.

«Για παράδειγμα, μπορεί να ζητήσουν περιορισμούς στη χρηματοδότηση του εμπορίου ή να ζητήσουν από μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες να περικόψουν τη χρηματοδότηση για τουρκικές εταιρείες. Δεν θα απέκλεια τυχόν αρνητικές ενέργειες εάν η Τουρκία πλησιάσει πολύ τη Ρωσία», δήλωσε στο δημοσίευμα ένας από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Οι FT υπενθυμίζουν επίσης ότι οι Τούρκοι εκπρόσωποι γνωρίζουν καλά τους πιθανούς κινδύνους, καθώς τον Ιούνιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους τουρκικών επιχειρήσεων και τραπεζών και τους προειδοποίησε για την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να επιβάλει δευτερεύουσες κυρώσεις για συνεργασία με τη Ρωσία. 

Ωστόσο, θα υπάρξει τουλάχιστον μία αύξηση της συνεργασίας στον τραπεζικό τομέα μετά τις συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας - ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την επιταχυνόμενη ενσωμάτωση και ανάπτυξη του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir στη χώρα.

Η ανακοίνωση ανησύχησε ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι την είδαν ως ευκαιρία να παρακάμψουν τις οικονομικές κυρώσεις. 

Η τουρκική και η ρωσική πλευρά επέμειναν ότι αυτό θα διευκόλυνε πολύ τους Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι θα μπορούσαν να πληρώσουν για τοπικές υπηρεσίες. 

Επίσης, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να στραφούν σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, κάτι που θα βοηθήσει την Τουρκία να διατηρήσει συναλλαγματικά αποθέματα και να ενισχύσει τη λίρα. 

Ένα ξεχωριστό σημείο των συμφωνιών ήταν η μεταφορά της πληρωμής για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Η «ισορροπημένη ουδετερότητα»


Από την αρχή του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, οι τουρκικές αρχές έχουν τηρήσει τη λεγόμενη «ισορροπημένη ουδετερότητα». 

Οι τουρκικές αρχές συμμετέχουν ενεργά στη σύγκρουση ως διαπραγματευτής, ο Ερντογάν παρείχε την Κωνσταντινούπολη ως πλατφόρμα διαπραγματεύσεων για στρατιωτικές διαπραγματεύσεις και η Τουρκία βοήθησε επίσης στην επανέναρξη της προμήθειας σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές από την Ουκρανία. 

Ωστόσο, τα δυτικά κράτη φοβούνται ότι η «ισορροπημένη ουδετερότητα» θα μπορούσε να μετατρέψει τη Ρωσία σε «παράθυρο ευκαιρίας» για την παράκαμψη των κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και η «Baykar Makina» αρνήθηκε την πρόταση του Πούτιν να κατασκευάσει εργοστάσιο για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Bayraktar στη Ρωσία. 

Διευθυντής και συνιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος είναι γαμπρός του Προέδρου της Τουρκίας. Η εταιρεία υποστηρίζει ενεργά την Ουκρανία και την προμηθεύει με τα προϊόντα της, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στο μέτωπο, γράφει η κυβερνητική ιστοσελίδα «Κέντρο Εθνικής Αντίστασης» [Centr національного спротиву].

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr