Ουκρανία: Ανάγκασαν διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας να παραιτηθεί γιατί κατέκρινε τον ουκρανικό στρατό…


Ουκρανικό οβιδοβόλο στο Χάρκοβο

Αύγουστος 7, 2022. Ελλάδα.

Η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία  Οξάνα Ποκαλτσούκ ανακοίνωσε την παραίτησή της μετά από αναφορά της μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία κατηγόρησε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες (πιθανόν τους θέτουν ως ασπίδα), εξοργίζοντας το Κίεβο.

«Ανακοινώνω την παραίτησή μου από τη Διεθνή Αμνηστία στην Ουκρανία», είπε η Ποκαλτσούκ σε δήλωση στη σελίδα της στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου, εξυπηρέτησε κατά λάθος «προπαγάνδα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης».

Την Παρασκευή, η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε ότι φέρει την πλήρη ευθύνη για την έκθεσή της, η οποία κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό ότι θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους στην αντίστασή του στη ρωσική εισβολή, αναπτύσσοντας στρατιωτική υποδομή σε κατοικημένες περιοχές. Κάτι που επανειλημμένως έχει αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η δημοσίευση του εγγράφου την προηγούμενη ημέρα εξόργισε το Κίεβο. Ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τη ΜΚΟ ότι «προσπαθεί να ξεβράσει το τρομοκρατικό κράτος» «εξισώνοντας κάπως το θύμα με τον επιτιθέμενο».

«Αυτός που δεν ζει σε μια χώρα στην οποία έχουν εισβάλει κατακτητές που τη διχάζουν, μπορεί να μην καταλάβει το νόημα της καταδίκης ενός στρατού υπερασπιστών», είπε ο Ποκαλτσούκ. 

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας της οργάνωσης, Άγκνες Καλαμάρ, ανακοίνωσε τη «λύπη» της για την παραίτηση της Ποκαλτσούκ, αλλά είπε ότι «σέβεται την απόφασή της». 

«Η Οξάνα ήταν μέλος της ομάδας της Διεθνούς Αμνηστίας με μεγάλη εκτίμηση και ήταν επικεφαλής του γραφείου της Ουκρανίας για επτά χρόνια, με πολλές επιτυχίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

euronews.com

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr