Προγραμματίστηκε η πρώτη συνάντηση Τουρκίας με Φινλανδία και Σουηδία


Αύγουστος 20, 2022. Ελλάδα.

Η πρώτη συνάντηση του μόνιμου κοινού μηχανισμού, που ιδρύθηκε στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, θα πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου στη Φινλανδία, αναφέρει η Daily Sabah, επικαλούμενη το γραφείο του Τούρκου Προέδρου.

Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού θα είναι ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ενάλ. 

Αναμένεται επίσης να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών.

Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν τριμερές μνημόνιο στις 28 Ιουνίου για τη διαδικασία ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ μετά από συνάντηση στη Μαδρίτη όπου η Άγκυρα έλαβε τα συγκεκριμένα βήματα που αναμένει, ειδικά στον τομέα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Το μνημόνιο που υπογράφηκε πρόσφατα προβλέπει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία, ως μελλοντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, «επιδεικνύουν πλήρη αλληλεγγύη και συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, ενάντια σε όλες τις απειλές για την εθνική της ασφάλεια, ιδιαίτερα την τρομοκρατική ομάδα PKK».

Επιπλέον, η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν επίσης να μην υποστηρίξουν τη πτέρυγα του PKK στη Συρία, καθώς και τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στο μνημόνιο, οι τρεις χώρες δήλωσαν ότι θα δημιουργήσουν έναν δομημένο κοινό μηχανισμό για διάλογο και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών, «με στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας βασισμένης στη συναίνεση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλα κοινά προβλήματα».

Οι χώρες αποφάσισαν επίσης να δημιουργήσουν έναν μόνιμο κοινό μηχανισμό με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, υπηρεσιών πληροφοριών και υπηρεσιών ασφαλείας για την παρακολούθηση και την εφαρμογή των βημάτων που καταγράφονται στο μνημόνιο.

Επιπλέον, η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαίωσαν την απουσία εθνικού εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας και δήλωσαν ότι θα ενεργήσουν αλληλέγγυα και θα συνεργαστούν με τη χώρα αυτή σε αυτό το θέμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr