Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Λιβύη: Παρέλυσε η πρωτεύουσα, στρατός μπροστά στις δημόσιες υπηρεσίες- Διαμαρτυρίες Σύρων μισθοφόρων


Αύγουστος 24, 2022. Ελλάδα.


Η πρωτεύουσα της Λιβύης, η Τρίπολη, βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής και σύγχυσης αφού πλήθη στρατιωτών εισέβαλαν σε αυτήν από κοντινές πόλεις και εμπόδισαν τους κατοίκους να παραμείνουν σε ορισμένες πλατείες, ενώ Σύροι μισθοφόροι ετοιμάζονται να οργανώσουν διαδηλώσεις, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Στρατιωτικές μονάδες της κυβέρνησης Ενότητας βρίσκονται κοντά σε υπουργεία και δημόσια ιδρύματα στην Τρίπολη.

Οι πολιτοφυλακές ενίσχυσαν την παρουσία τους στα κύρια λιμάνια και τις πλατείες και ενίσχυσαν τις απογευματινές τους περιπολίες, ενώ ενίσχυσαν τον έλεγχο στις μετακινήσεις του πληθυσμού.

Σε συνδυασμό με αυτές τις κινήσεις, λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κατάσταση μέσα στα στρατόπεδα των Σύριων μισθοφόρων επιδεινώθηκε επίσης, με τις προσδοκίες να οργανωθούν διαδηλώσεις για αυτούς μέσα στο στρατόπεδο Γιαρμούκ ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στους μισθούς τους για τρεις μήνες.

Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τρίπολη προκάλεσε πανικό στους κατοίκους, ειδικά από τη στιγμή που οι πολιτοφυλακές εμπόδισαν την παρουσία τους σε ορισμένες πλατείες και απαγόρευσαν το περπάτημα σε ορισμένους δρόμους.

Ο  Σαμέχ Ζαγκέμπ, κάτοικος της  Ζαουίγια αλ Νταχμάνι στην Τρίπολη, περιέγραψε την κατάσταση, λέγοντας ότι «η μετακίνηση των πολιτών έχει περιοριστεί και ορισμένοι από αυτούς δεν μπορούν να φύγουν, απειλούνται ότι θα συλληφθούν από τις πολιτοφυλακές».

Ο Ζαγκέμπ πρόσθεσε: «Μερικές φορές οι περιπολίες πυροβολούν στον αέρα όταν μπαίνουν σε οποιοδήποτε δρόμο για εκφοβισμό καθώς εντατικοποιούν τις κινητές περιπολίες».

Λόγω του περιορισμού της μετακίνησης, ο Ζαγκέμπ επιβεβαίωσε ότι οι  δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν και υπήρχε έλλειψη αγαθών σε ορισμένες περιοχές και δεκάδες αρτοποιεία έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω έλλειψης σιταριού.


Μια «μίνι κυβέρνηση»


Μεταξύ των προτεινόμενων λύσεων για τον τερματισμό του πολιτικού μπλοκαρίσματος, ο Λίβυος πολιτικός, Μουχάμαντ αλ Μαζούγκι, ζήτησε την ανάθεση μιας μίνι κυβέρνησης για να λειτουργήσει και να προετοιμαστεί για εκλογές.

Ο αλ Μαζούγκι εξήγησε ότι η μίνι-κυβέρνηση θα πρέπει να αποτελείται από «μέλη που μπορούν να κινούνται μεταξύ όλων των κομμάτων και να τα συμφιλιώνουν, ειδικά επειδή οι συζητήσεις μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας δεν κατέληξαν σε τίποτα σχετικά με το συνταγματικό βάση που απαιτείται για τη διεξαγωγή των εκλογών».

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr