Βούτσιτς για το Κόσοβο: « Οι Αλβανοί απαιτούν αναγνώριση, στρατιωτική αποζημίωση και επανεξέταση όλων των συμφωνιών»

 


Αύγουστος 21, 2022. Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε τι ζήτησε η Πρίστινα στη συνάντηση στις Βρυξέλλες προκειμένου να επιτευχθεί μια γενική συμφωνία έξι σημείων όπως είπε.

«Το πρώτο σημείο είναι οι Γενικές αρχές των διμερών σχέσεων (αμοιβαία αναγνώριση), ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα του παρελθόντος,

το  δεύτερο είναι  ο προσδιορισμός και επίλυση των προβλημάτων, των  βιασμένων, των εκτοπισθέντων,  της καταστροφής ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, που η Σερβία έκλεψε από το ψευδοκράτος του Κοσσυφοπεδίου και τις πολεμικές αποζημιώσεις που πρέπει να πληρώσει η Σερβία,

 το τρίτο σημείο είναι η συνεργασία στο μέλλον,

το τέταρτο είναι η ίδια σχέση με τους Αλβανούς στο Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβατς με τον λαό του Κοσσυφοπεδίου,  επίσης η επανεξέταση των σχέσεων με τους Σέρβους, δηλαδή επανεξέταση των συμφωνιών που είχαν συμφωνηθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

 Κυρίως σε αυτό που δεν αρέσει στην Πρίστινα, είναι η ένταξη της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων. 

Το έκτο είναι αυτό που ψάχνουν από τη Σερβία. Μετά μίλησαν για το 1989 με την κατάργηση της αυτονομίας των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο, μετά το 1999 και την απελευθέρωση, παρέλειψαν το 2004, οπότε πήγαν στο 2008 και έφτασαν στο 2011. 

Η πέμπτη ημερομηνία είναι το 2012, με το οποίο ήθελαν να πουν ότι από τότε αποφασίζουν μόνοι τους και ότι μπορούν να εφαρμόσουν νόμους για ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο», τόνισε ο Βούτσιτς.

 

Μετά τη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο, ο Βούτσιτς απευθυνόμενος στους πολίτες είπε ότι δεν θα επιτρέψει προσφυγικές αυτοκινητοπομπές στα σύνορα. 

Εκτίμησε ότι από το 1999 διεξάγεται ένας δύσκολος και επίπονος αγώνας για την επιβίωση του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο.

«Τώρα είναι αποφασισμένοι να διώξουν τους Σέρβους από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Βούτσιτς και πρόσθεσε: το βασικό μήνυμα προς τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο είναι ότι ό,τι και να συμβεί, δεν θα υπάρχουν αυτοκινητοπομπές προσφύγων και θα σώσουμε τον λαό μας από το πογκρόμ.

Τι συνέβη στις Βρυξέλλες

 

Μιλώντας για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι στις Βρυξέλλες, ο Βούτσιτς είπε ότι απέρριψαν όλες τις προτάσεις τους.

«Κανείς δεν ξέρει γιατί οι Αλβανοί αποφάσισαν να προβούν σε μονομερείς ενέργειες και γι' αυτό πάντα λάμβαναν περισσότερη ή λιγότερη υποστήριξη από την «Quinta». 

Μετά είπαν «θέλουμε να αλλάξουμε τις πινακίδες». Ο Αλμπίν Κούρτι στις Βρυξέλλες είπε ότι όλοι πρέπει να έχουν πινακίδες Κοσσυφοπεδίου. 

Όσον αφορά τα δελτία ταυτότητας, ο Βούτσιτς είπε:

«Οι Αλβανοί λένε: «Θέλουμε να σας δώσουμε ένα έγγραφο σαν αυτό που μας δίνετε στην κεντρική Σερβία». 

Εμείς λέμε κανένα πρόβλημα. 

Όταν ο  Αλεξάνταρ Βούτσιτς εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο, δώστε του αυτά τα έγγραφα, αλλά δεν μπορείτε να εκδώσετε ένα τέτοιο έγγραφο στους ανθρώπους που ζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. 

Αλλά δεν τους ένοιαζε αν τα εφάρμοσαν σε μένα ή σε εσάς, τους νοιάζει μόνο να καταστρέψουν τις ζωές των πολιτών που ζουν στο βορρά. Και αρνήθηκαν γιατί το μόνο σημείο είναι τα βασανιστήρια του λαού μας στο Κοσσυφοπέδιο και η απέλασή τους», είπε ο Βούτσιτς.

Makfax

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr