Οι τουρίστες στην Αλβανία έχουν την …τάση να απαθανατίζουν στρατιωτικά εργαστήρια


Αύγουστος 22, 2022. Ελλάδα.

 

Μετά το χθεσινοβραδινό περιστατικό στο στρατόπεδο του Γκράμς, παρόμοια περίπτωση συνέβη και στο εργοστάσιο όπλων στο Πολιτζάν, όπου τέσσερις αλλοδαποί υπήκοοι εισήλθαν στη σήραγγα που οδηγεί στο εσωτερικό του παλιού στρατιωτικού εργαστηρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η αποθήκη πυρομαχικών ενδιαφέρει τους ξένους. Πριν από έναν χρόνο, τον Οκτώβριο του 2021, Πολωνοί δημοσιογράφοι κατάφεραν να μπουν σε στρατιωτικό εργαστήριο βλημάτων στα έγκατα ενός βουνού και να τραβήξουν φωτογραφίες μέσα από τις εγκαταστάσεις.

Στην ανάρτηση σε ένα από τα διαδικτυακά μέσα, έχουν κάνει μια λεπτομερή περιγραφή του τι είδαν στο εργοστάξιο.


«Υπάρχουν περισσότερα από 20 βιομηχανικά κτίρια διαφόρων μεγεθών στο χώρο. Οι περισσότεροι φαίνονται εγκαταλελειμμένοι, με σπασμένα παράθυρα ή χωρίς καθόλου πόρτες ή παράθυρα. Δεν προέρχεται καπνός από καμία από τις σκουριασμένες καμινάδες και δεν υπάρχει κανένα σημάδι δραστηριότητας εκτός ασφάλειας. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτό το ήσυχο μέρος είχε κάποτε μια τόσο εκρηκτική ιστορία.

Αυτό μας έκανε να αποφασίσουμε να επισκεφτούμε αυτό το μέρος», όπως γράφουν οι Πολωνοί Bloggers και δημοσιεύουν τις σχετικές φωτό.

«Η εύρεση της εισόδου στις υπόγειες σήραγγες», γράφουν οι Πολωνοί bloggers  που έχουν ανοίξει στην πλαγιά του βουνού, όπου πιθανότατα ήταν κρυμμένη μια από τις γραμμές παραγωγής πυρομαχικών, δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Είναι πιο δύσκολο να μπεις μέσα γιατί οι ογκώδεις τσιμεντένιες πύλες, ύψους 6 μέτρων και βάρους αρκετών τόνων, ουσιαστικά φράζουν την είσοδο και φυλάσσουν τα μυστικά της.


Είναι αδύνατο να τις ανοίξεις με το ζόρι. Καθώς πρόκειται να ελέγξουμε την επόμενη είσοδο, την προσοχή μου τραβούν οι τέσσερις μικρές τρύπες πάνω από τις πύλες. 

Αποφασίζουμε να δούμε αν μπορούμε να μπούμε από εκεί. 

Είμασταν τυχεροί, μπήκαμε.

Δεν υπάρχουν μηχανήματα ή άλλα ίχνη παραγωγής πυρομαχικών. Όταν αποφασίζουμε να επιστρέψουμε στην έξοδο, την προσοχή μας τραβάει μια πόρτα. Καθώς πλησιάζουμε, ανακαλύπτουμε μια μικρή τρύπα στον τοίχο από τούβλα πίσω από αυτήν. Κάποιος πρέπει να την μπλόκαρε επίτηδες. Αποδεικνύεται ότι η πόρτα έκρυβε ένα πέρασμα σε περισσότερες σήραγγες. Μέτρησα τουλάχιστον τέσσερα από αυτές. Η κάθε μία έχει μήκος πάνω από 200 μέτρα και χωρίζεται σε μια μεγαλύτερη αίθουσα παραγωγής και σε αρκετές μικρότερες, εργαστήρια και αποθήκες. Συνδέονται μεταξύ τους με μικρότερους διαδρόμους και ενωτικά περάσματα, δημιουργώντας έναν πολύπλοκο υπόγειο λαβύρινθο. Μπορείτε εύκολα να χαθείτε εδώ.


Εμφανίζονται τα πρώτα σκίτσα των μηχανών. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες αχρησίας και έλλειψης συντήρησης, ο περισσότερος ξεπερασμένος εξοπλισμός είναι πιθανώς κατάλληλος μόνο για σκραπ. 

Προσπαθώ να μαντέψω σε τι χρησίμευαν. Οι πρέσες και οι εξωθητές είναι πολύ πιθανό να χρειάζονται για να πιέσουν και να σχηματίσουν κελύφη από ορειχάλκινα πλινθώματα. Υπάρχουν παντού οβίδες, σφαίρες, ακόμη και χρησιμοποιημένα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων – στο πάτωμα, τραπέζια, στα τροχοφόρα.


Στο τέλος του τούνελ, μπορούσα να δω τις μηχανές διαλογής που τοποθετούσαν τις σφαίρες και τις μετέφεραν στις μηχανές που τις πίεζαν σε προετοιμασμένα, γεμάτα με σκόνη οβίδες. Αυτό ήταν ίσως το πιο επικίνδυνο μέρος της διαδικασίας, καθώς ένα πρόσθετο δωμάτιο σαν αποθήκη κατασκευάστηκε δίπλα στα μηχανήματα, έτσι ώστε ένας εργαζόμενος να μπορεί να επιβλέπει με ασφάλεια την παραγωγή. Και όλα αυτά χωρίζονταν από το υπόλοιπο συγκρότημα με τσιμεντένιες πύλες πάχους δεκάδων εκατοστών.

Στους αποθηκευτικούς χώρους ανακαλύπτουμε σκουριασμένα βαρέλια γεμάτα με μια μυστηριώδη κίτρινη ουσία. Φωτιζόμενο από τον φακό, λάμπει σαν χιόνι στο φως του ήλιου. Ακριβώς δίπλα του στο πάτωμα απλώνονταν βρεγμένες χάρτινες σακούλες, μέσα από τις οποίες λάμπει το σκούρο γκρι υλικό.

Ίσως χρειαζόταν μπαρούτι ή κάποια άλλα χημικά για να γίνει. Στις συσκευασίες παρατηρώ ξεθωριασμένες πορτοκαλί ετικέτες με τη λέξη ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ, προειδοποιώντας για επικίνδυνο περιεχόμενο. Στο διπλανό δωμάτιο, βρίσκουμε καμιά δεκαριά ξύλινα τελάρα στοιβαγμένα στον τοίχο. Κάποιοι είναι ανοιχτοί, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενό τους - σφαίρες» γράφουν οι Πολωνοί δημοσιογράφοι.

 

Gazeta Shqiptare

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr