Κατάρ: Ο Έλληνας πρωθυπουργός «ανυπομονεί διακεκριμένες επενδύσεις»

 


Αύγουστος 21, 2022. Ελλάδα.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ανυπομονεί να προσελκύσει διακεκριμένες επενδύσεις από το Κατάρ, κατά την πρώτη επίσκεψή του στη χώρα του Κόλπου, τη Δευτέρα, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

 Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, όπου συζήτησαν πτυχές ανάπτυξης κοινής συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, καθώς και της ανταλλαγής απόψεων για τα σημαντικότερα περιφερειακά και διεθνή θέματα, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων του Κατάρ «Qena».

Πρόσθεσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πριν από τη συνάντησή του με τον Εμίρη του Κατάρ, ότι η Ελλάδα «είναι μια χώρα που επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο να είναι σημείο εισόδου για ποικίλη ενέργεια σε αυτήν αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».



Και πρόσθεσε, «Ως εκ τούτου, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η πιθανότητα μιας ισχυρότερης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας».

Με τη σειρά του, ο Εμίρης του Κατάρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter:

«Σήμερα, χαίρομαι που υποδέχομαι τον Έλληνα Πρωθυπουργό, καθώς συζητήσαμε μαζί τρόπους ενίσχυσης των σχέσεων Κατάρ- Ελλάδας σε διάφορους τομείς για το καλό και το συμφέρον των δύο λαών μας και συζητήσαμε επίσης τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις που αφορούν τις δύο φίλες χώρες μας».



Στις 27 Ιουλίου ο Εμίρης του Κατάρ έλαβε τηλεφώνημα από τον Μητσοτάκη, λίγες ώρες αφότου ο τελευταίος δέχθηκε στην Αθήνα τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η πρόσκληση αφορούσε «τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τρόπους υποστήριξης και ενίσχυσης τους», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Amiri Diwan του Κατάρ.

Στην Ελλάδα, ο «Μπιν Σαλμάν» υπέγραψε συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Η Αθήνα επιδιώκει να είναι μια ενεργειακή πύλη προς την Ευρώπη, η οποία προετοιμάζεται για μια νέα στρατηγική διαφοροποίησης της ενέργειας, αντί να βασίζεται στη Ρωσία, μετά τις επιπτώσεις του πολέμου με την Ουκρανία.

Οι σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Ελλάδας αυξάνονται πρόσφατα σε διάφορους τομείς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα είχε ανακοινώσει ότι εκπροσωπούσε τα διπλωματικά συμφέροντα της Αιγύπτου στο Κατάρ, κατά τη διάρκεια της κρίσης στον Κόλπο που ξέσπασε στα μέσα του 2017 όταν η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, μαζί με το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, αποφάσισαν να διακόψουν τις σχέσεις με το Κατάρ με το πρόσχημα ότι η Ντόχα χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, ενώ η τελευταία  το αρνήθηκε.

Μετά την επίτευξη της συμφιλίωσης του Κόλπου τον Ιανουάριο του 2021, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Εμίρη του Κατάρ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ τους τότε.



The New Khalij.news

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr