«Η Αλγερία είναι μια αφρικανική δύναμη, όπως η Γαλλία στην Ευρώπη» - πρόεδρος Τεμπούν -Αντίδραση Τουρκίας στις δηλώσεις Μακρόν

Αντίδραση Τουρκίας στις δηλώσεις Μακρόν


Αύγουστος 27, 2022. Ελλάδα.

Σήμερα Σάββατο, ο πρόεδρος Αμπντελμαντζίντ Τεμπούν, τόνισε  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Αλγερία είναι μια αφρικανική δύναμη, όπως συμβαίνει με τη Γαλλία στην Ευρώπη, γράφει αλγερινό δημοσίευμα.

Ο πρόεδρος Τεμπούν είπε ότι η Γαλλία είναι από τις πιο ισχυρές χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά και η Αλγερία είναι από τις πιο ισχυρές χώρες της αφρικανικής ηπείρου και η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ σημαντική.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας δήλωσε:

الرئيس #تبون لـ #ماكرون: #الجزائر قوة أفريقية كما هو الحال بالنسبة لـ #فرنسا في أوروبا: awr.as/rib
Εικόνα

«Η επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αλγερία, η οποία διήρκεσε τρεις ημέρες, ήταν εξαιρετική, απαραίτητη και χρήσιμη για τις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άποψή μου είναι μια επιτυχημένη επίσκεψη και έβαλε πολλά πράγματα στη θέση τους».

Ο ίδιος τόνισε ότι η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου «επέτρεψε μια προσέγγιση που δεν θα ήταν δυνατή αν δεν υπήρχε η προσωπικότητα του ίδιου του προέδρου Μακρόν».

Θα δημιουργηθεί επιτροπή ιστορικών εκτιμήσεων

Ο Τεμπούν πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να δημιουργήσουν μια επιτροπή ιστορικών εκτιμήσεων άνευ των πολιτικών σκοπιμοτήτων», λέγοντας χαρακτηριστικά : «Πιστεύω ότι αυτή η επιτροπή θα δει το φως τις επόμενες 15 με 20 ημέρες και θα ασχοληθεί με θέματα μνήμης από ιστορική και όχι πολιτική σκοπιά», όπως σημειώνει η αραβόφωνη awras.com.

 

Αντίδραση της Τουρκίας


 

φωτό από την trt.net.tr "που αναφέρεται στο αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας"


Ο Μακρόν, κατά την τριήμερη επίσκεψη του στο Αλγέρι, υποστήριξε την Παρασκευή ότι δίκτυα που προέρχονται από τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία πραγματοποιούν «αντιγαλλική προπαγάνδα» στην Αφρική.

Στις δηλώσεις αυτές αντέδρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε δηλώσεις με στόχο τη χώρα μας, μαζί με πολλές άλλες χώρες, κατά την επίσκεψή του στην Αλγερία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ταντζού Μπίλγκιτς σε γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Είναι απαράδεκτο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το αποικιακό παρελθόν του στην Αφρική, ειδικά στην Αλγερία, να προσπαθεί να απαλλαγεί από το αποικιακό παρελθόν του κατηγορώντας άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας», πρόσθεσε.

Ο Μπίλγκιτς είπε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι η Γαλλία θα φτάσει στο «επίπεδο ωριμότητας» για να αντιμετωπίσει το αποικιακό παρελθόν της «χωρίς να κατηγορεί άλλες χώρες», όπως αναφέρει η trt.net.tr.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr