Πώς η CIA εντόπισε τον Αλ Ζαουαχίρι και τον σκότωσε


Αύγουστος 2, 2022. Ελλάδα.

 

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο, το μεγαλύτερο πλήγμα για την τρομοκρατική οργάνωση από τη δολοφονία του ιδρυτή της Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο αλ Ζαουαχίρι κρυβόταν για χρόνια και ότι η διαδικασία εντοπισμού και δολοφονίας του ήταν το αποτέλεσμα της «σχολαστικής και ακούραστης» δουλειάς της αντιτρομοκρατικής και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Μέχρι την ανακοίνωση των ΗΠΑ, κυκλοφόρησαν διάφορες φήμες για την παρουσία του αλ Ζαουαχίρι στην περιοχή του Πακιστάν ή στο εσωτερικό του Αφγανιστάν.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, έδωσε τις ακόλουθες λεπτομέρειες της επιχείρησης:

Για πολλά χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζε για ένα δίκτυο που εκτιμάται ότι υποστηρίζει τον αλ-Ζαουαχίρι και τον περασμένο χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, αξιωματούχοι παρακολουθούσαν για ενδείξεις παρουσίας της Αλ Κάιντα στη χώρα.

Φέτος, οι αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι η οικογένεια αλ Ζαουαχίρι - η σύζυγός του, η κόρη και τα παιδιά του - είχαν μετακομίσει σε ένα ασφαλές σπίτι στην Καμπούλ πριν προσδιορίσουν ότι ο αλ Ζαουαχίρι βρισκόταν στην ίδια τοποθεσία. 

Κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών έγιναν όλο και πιο σίγουροι ότι είχαν αναγνωρίσει σωστά τον αλ-Ζαουαχίρι στο ασφαλές σπίτι στην Καμπούλ. 

Στις αρχές Απριλίου, άρχισαν να ενημερώνουν ανώτερα διοικητικά στελέχη. Στη συνέχεια, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Καταφέραμε να προσδιορίσουμε τον τρόπο ζωής (του Αλ Ζαουαχίρι) μέσω πολλαπλών ανεξάρτητων πηγών πληροφοριών για να καθοδηγήσουμε την επιχείρηση», είπε ο αξιωματούχος.

Οι αξιωματούχοι ερεύνησαν τον τρόπο και τη φύση της κατασκευής του ασφαλούς σπιτιού και εξέτασαν τους ενοίκους του σπιτιού για να διασφαλίσουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν με σιγουριά να πραγματοποιήσουν μια επιχείρηση για τη δολοφονία του αλ Ζαουαχίρι χωρίς να απειληθεί η ασφάλεια του κτιρίου και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για τους αμάχους και την οικογένεια του αλ Ζαουαχίρι, είπε ο αξιωματούχος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρόεδρος είχε συναντήσεις με ανώτερους συμβούλους και μέλη της διοίκησης για να εξετάσει τις πληροφορίες και να αξιολογήσει την καλύτερη πορεία δράσης. Την 1η Ιουλίου, μέλη της διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, ενημέρωσαν τον Μπάιντεν για μια προτεινόμενη επιχείρηση στην αίθουσα καταστάσεων του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν έθεσε «λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με το τι γνωρίζαμε και πώς το μάθαμε» και εξέτασε από κοντά ένα πρότυπο ασφαλές σπίτι που ετοίμασε η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών και έφερε στη συνάντηση.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ρώτησε για τον φωτισμό, τις καιρικές συνθήκες, οικοδομικά υλικά και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την επιτυχία της επιχείρησης. Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης να αναλύσει τις πιθανές επιπτώσεις μιας επίθεσης στην Καμπούλ.

Μια επιλεγμένη ομάδα ανώτερων διυπηρεσιακών δικηγόρων εξέτασε αναφορές πληροφοριών και επιβεβαίωσε ότι ο αλ Ζαουαχίρι ήταν νόμιμος στόχος με βάση τη συνεχιζόμενη ηγεσία του στην Αλ Κάιντα.

Στις 25 Ιουλίου, είπε ο αξιωματούχος, ο πρόεδρος κάλεσε βασικά μέλη της κυβέρνησής του και τους συμβούλους του για μια τελική ενημέρωση και για να συζητήσουν πώς, μεταξύ άλλων, η δολοφονία του Ζαουαχίρι θα επηρεάσει τη σχέση της Αμερικής με τους Ταλιμπάν. 

Αφού ζήτησε τη γνώμη άλλων στην αίθουσα, ο Μπάιντεν ενέκρινε μια «αεροπορική επίθεση ακριβείας» υπό τον όρο ότι θα μείωνε τον κίνδυνο απωλειών αμάχων.

  Ένα drone πραγματοποίησε τελικά το χτύπημα στις 9:48 μ.μ. EDT (0148 GMT) στις 30 Ιουλίου χρησιμοποιώντας πυραύλους Hellfire.

alghad.tv

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr