Σκόπια: Τα αεροσκάφη «SU-25» που επισκεύασε η ομάδα Αζόφ, παραδόθηκαν στην Ουκρανία

Τα αεροσκάφη που επισκεύασε η ναζιστική ομάδα Αζόφ στα Σκόπια, εστάλησαν στην Ουκρανία


Αύγουστος 5, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Τα τέσσερα στρατιωτικά αεροσκάφη «SU-25» που αγόρασαν τα Σκόπια από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης το 2001 έναντι τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ δόθηκαν αυτές τις μέρες στην Ουκρανία, όπως γράφει η MKD.mk. 

Το υπουργείο Άμυνας ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες. Πρόκειται για τα αεροπλάνα που σχεδιάζονταν να πωληθούν από το 2004.

«Στο ερώτημά μας αν είναι σωστές οι πληροφορίες ότι μετά τα τανκς τα Σκόπια δώρισαν και τα στρατιωτικά αεροσκάφη «Sukhoi» στην Ουκρανία, το Υπουργείο Άμυνας μας απάντησε: Οι ακριβείς λεπτομέρειες και των τριών αποφάσεων, το περιεχόμενο και η εξήγησή τους θα αποχαρακτηριστούν και δημοσιευθεί με διαφάνεια. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα δεν βλάπτουν τη μαχητική ετοιμότητα του στρατού μας».

Αυτές τις μέρες, μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών με τανκς φορτωμένα σε φορτηγά, το υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε απλώς να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για δωρεά αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. 

Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι τα βίντεο που εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και δείχνουν τη μεταφορά αρμάτων μάχης είναι αυθεντικά και ότι πρόκειται για τανκς που στέλνει η χώρα ως δωρεά στην Ουκρανία.

 «Πρόκειται για άρματα μάχης που αποτελούν μέρος του τάγματος αρμάτων του Στρατού Ξηράς, το οποίο προβλέπεται να διαλυθεί. Μιλάμε για άρματα μάχης τρίτης γενιάς, τα οποία με την εξέλιξη της τεχνολογίας σε λίγα χρόνια θα ήταν μη ανταγωνιστικά και ασυμβίβαστα με τις απαιτήσεις μας για ανεφοδιασμό με δυτική πλατφόρμα», ενημέρωσε το υπουργείο Άμυνας την κοινή γνώμη στις 28 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στα Σκόπια, τον Ιούνιο του 2001, αγοράστηκαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi SU-25 από την Ουκρανία, τρία μονοθέσια και ένα διθέσιο. Τα αεροπλάνα είναι σχεδιασμένα για στενή υποστήριξη του πεζικού και κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης είχαν αρκετές πτήσεις μάχης για την υποστήριξη των χερσαίων ενεργειών των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

 Το Αριστερό Κόμμα εξέφρασε την ανησυχία του για τη ναζιστική ουκρανική Ομάδα που επισκεύασε τα αεροσκάφη

Τον Ιούνιο, το «Αριστερό Κόμμα» ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με πληροφοριοδότες, αξιωματικούς που απασχολούνται στο στρατό, ότι τα αεροσκάφη Sukhoi ελέγχονται και επισκευάζονται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του ARM. 



«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, αυτές οι επισκευές πραγματοποιούνται από Ουκρανούς στρατιωτικούς μηχανικούς, γεγονός που δείχνει ότι αυτό γίνεται για να παραδοθούν στην Ουκρανία, ως δωρεά από την πλευρά μας, προκειμένου να είναι έτοιμα για χρήση στο μέτωπο. Περαιτέρω ανησυχία για το κοινό μας είναι τα διακριτικά του ναζιστικού τάγματος Azov που φαίνονται στις στολές που φορούσαν το προσωπικό που προετοιμάζει τα αεροπλάνα».

Την άνοιξη του 2003, το Υπουργείο Άμυνας της πΓΔΜ δήλωσε ότι δεν υπήρχε πλέον ανάγκη για μαχητικά αεροσκάφη στη συγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων και το 2004 τα αεροσκάφη αποκτήθηκαν, συντηρήθηκαν και ήταν έτοιμα προς πώληση.

Το 2011 το Υπουργείο Άμυνας άρχισε ξανά να σκέφτεται τον εκσυγχρονισμό των «Σουχόι» σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Αλλά και αυτή η ιδέα απέτυχε.

Χθες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ , Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί μεγάλο λάθος την απόφαση των αρχών της Βόρειας Μακεδονίας να δωρίσουν άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία.

Ακολούθησε γρήγορη αντίδραση από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των Σκοπίων, τα οποία ανακοίνωσαν ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα κυρίαρχο κράτος που λαμβάνει τις αποφάσεις του ανεξάρτητα, με γνώμονα τις αρχές του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr