Η Τουρκία δωρίζει 40 οχήματα στον αλβανικό στρατό


Σεπτέμβριος 4, 2022. Ελλάδα.

Η Τουρκία συνεχίζει τις δωρεές της προς τον αλβανικό στρατό με ποικίλα μέσα εδώ και αρκετά χρόνια, ιδιαίτερα μετά την άνοδο στην εξουσία της Αλβανίας του Έντι Ράμα που έχει δείξει ιδιαίτερα αισθήματα στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ο Υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Νίκο Πελέσι, στην ομιλία του στην τελετή δωρεάς 40 οχημάτων για τη χρήση του αλβανικού στρατού, εξέφρασε τις ευχαριστίες του εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης προς την τουρκική πλευρά για τη συνεχή υποστήριξη που δίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό τους και την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

«Αυτή η βοήθεια είναι πολύ περισσότερο από μια συμβολή στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, της κινητικότητας και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Είναι ένα σύμβολο μιας διαρκούς θεμελιώδους σχέσης που καλλιεργήθηκε όλα τα χρόνια της σύγχρονης ιστορίας μας. Και σήμερα, τα στρατεύματά μας συνεργάζονται, ασκούνται και εκπαιδεύονται μαζί», είπε ο υπουργός Πελέσι κατά την ομιλία του.

Αυξάνονται νέοι στρατιωτικοί της Αλβανίας απόφοιτοι των τουρκικών στρατιωτικών σχολών


Ανέφερε το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός Αλβανών φοιτητών έχουν αποφοιτήσει από τουρκικές στρατιωτικές σχολές, αποκαλώντας αυτό ισχυρό πυλώνα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών από το 1992.

Ο Πελέσι εκτίμησε τη βοήθεια που παρέχεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κυρίως μέσω οικονομικών συμφωνιών και στρατιωτικών επιχορηγήσεων, αναφέροντας εδώ την υπογραφή δύο συμφωνιών στρατιωτικής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

Τούρκος πρέσβης: Αδελφικές οι σχέσεις Αλβανών και Τούρκων

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Τουρκίας στα Τίρανα, Ταγιάρ Καγιάν Ατάι, είπε ότι αυτή η βοήθεια αποτελεί ξεκάθαρη εκδήλωση των αδελφικών σχέσεων Τουρκίας-Αλβανίας.

«Βλέπουμε την Αλβανία ως χώρα κλειδί για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Υποστηρίξαμε τις προσπάθειες της Αλβανίας στο δρόμο της ένταξης στην ΕΕ και ειλικρινά επιθυμούμε να τη δούμε ως νέο μέλος της Ένωσης στο τέλος της διαδικασίας», τόνισε.

Στην τελετή δωρεάς οχημάτων συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, ταξίαρχος  Άρμπεν Κίντζι, ο στρατιωτικός ακόλουθος στην Τουρκική Πρεσβεία, Μουχαάμαντ Κελάμι Καπλάι και άλλοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνει το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr