Σκόπια: Με τη συμφωνία Φιλίας με τη Βουλγαρία συμφωνεί το 75%, λέει ο Ζάεφ


Σεπτέμβριος 10, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

«Η συμφωνία φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας αναγνωρίζεται από όλους τους πολίτες και πάνω από το 75 τοις εκατό είναι ενάντια στην πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ακύρωσή της, που ξεκίνησε από τον ηγέτη του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίσκοσκι».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός και υπογράφων τη Συμφωνία, Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της Διάσκεψης: «ICBG2023: Νεολαία και εκπαίδευση ως κλειδί για μια ισχυρότερη ευρωατλαντική συμμαχία», στην οποία του απονεμήθηκε πανηγυρικά ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα των επιστημών (Doctor Honoris Causa) του Ιλχάν Κιουτσούκ, ευρωβουλευτή και εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βόρεια Μακεδονία.

«Αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους πολίτες, πάνω από το 75 τοις εκατό που είναι ενάντια σε μια πρωτοβουλία δημοψηφίσματος, ενώ το άλλο 25 τοις εκατό ζητά δημοψήφισμα επειδή αποτελείται από μέλη του VMRO-DPMNE. Δεν θα βρεις κανέναν στον κόσμο που θα ήταν ενάντια στη φιλία, την καλή γειτονία, τη συνεργασία. Ο λαός μας με όλες οι εθνοτικές κοινότητες στη Βόρεια Μακεδονία δεν θα το υποστηρίξουν», είπε ο Ζάεφ.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι τελικός στόχος και καθήκον όλων, ιδιαίτερα των πολιτικών, είναι να εξασφαλίσουν ένα μέλλον για τον λαό τους, για ολόκληρη την περιοχή, για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και να δώσουν ένα θετικό παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο στην πολιτική.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η φιλία, η καλή γειτονία και η συνεργασία μας θα αποτελέσουν παράδειγμα στο μέλλον και από αυτή την άποψη, ως πρώην οικοδόμος αυτής της φιλίας, και υπογράφων τη Συμφωνία, στέλνω ένα μήνυμα στους πολιτικούς στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία να καλλιεργήσουν τη φιλία και την καλή γειτονία», είπε ο Ζάεφ.

Δήλωσε περήφανος όχι μόνο για τη Συμφωνία με τη Βουλγαρία, αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Μαζί τους, όπως είπε, ξαναχτίσαμε τις φιλίες μας με τους γείτονές μας και πρόσθεσε ότι ως πρώην πρωθυπουργός είναι διαθέσιμος να βοηθήσει στην οικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας και πρόσφερε βοήθεια και σε επιχειρηματική συνεργασία.

Σχετικά με το εάν υπάρχει πολιτική βούληση στη χώρα για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα και για ένταξη της βουλγαρικής μειονότητας, ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχει, τονίζοντας ότι υπάρχουν επτά εθνοτικές κοινότητες στο Σύνταγμά μας και ότι οι τροπολογίες αφορούν την εγγραφή των πολιτών με βουλγαρική, μαυροβούνια, κροατική αυτογνωσία.

- Νομίζω ότι αυτό το θέμα, το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί μια ώρα συντομότερα. Η Κροατία, η οποία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, για παράδειγμα, έχει 24 εθνοτικές κοινότητες στο Σύνταγμά της. Κατανοούμε το βουλγαρικό σύνταγμα, είναι διαφορετικό από το σύνταγμά μας, είναι σύμφωνα με τις γραμμές της Γαλλίας, των ΗΠΑ και άλλων, και είμαστε μια πολυεθνική χώρα, και πιστεύω ότι σύντομα θα το κάνουμε και θα προχωρήσουμε προς το άνοιγμα κεφαλαίων με την ΕΕ, σημείωσε ο Ζάεφ.

zurnal.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr