Επιστράτευση στη Ρωσία πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- Προειδοποίηση σε Ευρώπη και Αμερική


Σεπτέμβριος 21, 2022. Ελλάδα.

 Σε μια απόφαση που θα αυξήσει περαιτέρω τη στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία , ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την Τετάρτη (21 Σεπτεμβρίου) την πρώτη κινητοποίηση του στρατού μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πούτιν υποστήριξε επίσης ένα σχέδιο που θα οδηγούσε στην προσάρτηση μεγάλων τμημάτων της Ουκρανίας και προειδοποίησε τη Δύση ότι δεν την εξαπατά όταν λέει ότι είναι έτοιμος να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία.

Στη μεγαλύτερη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν αύξησε ανοιχτά τις πιθανότητες πυρηνικής σύγκρουσης και ενέκρινε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσάρτηση τεράστιων περιοχών της Ουκρανίας ίσης με το μέγεθος της Ουγγαρίας και κάλεσε σε επιστράτευση περίπου 300.000 στρατιώτες.

«Η Δύση ξεπέρασε όλα τα όρια»


Σε ομιλία που μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση, ο Πούτιν είπε: «Εάν απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας. Αυτό δεν είναι εξαπάτηση».

Χωρίς να δημοσιοποιήσει λεπτομερή στοιχεία, ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Δύση σχεδίαζε να καταστρέψει τη Ρωσία και ασκούσε αυτό που περιέγραψε ως «πυρηνικό εκβιασμό» μέσω, όπως είπε, συζήτησης για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Μόσχας, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία που ενθαρρύνουν την Ουκρανία να εξαπλώσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επικράτεια της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι «η Δύση ξεπέρασε όλα τα όρια στην επιθετική πολιτική της κατά της Μόσχας και αυτό δεν είναι εξαπάτηση και όσοι προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα πρέπει να γνωρίζουν ότι το θέμα μπορεί να στραφεί εναντίον τους».

Η ομιλία, η οποία ήρθε μετά την ήττα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης στη βορειοανατολική Ουκρανία, πυροδότησε εικασίες για την πορεία του πολέμου και το μέλλον του 69χρονου Πούτιν και έδειξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος διπλασίαζε τα στοιχήματά του σε αυτό που περιέγραψε ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο Πούτιν βασικά στοιχηματίζει ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να αποτελέσουν ένα επιπλέον βήμα προς το ξέσπασμα ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου και θα ωθήσουν τη Δύση να αναθεωρήσει τη θέση της για την υποστήριξη της Ουκρανίας, για την οποία η Δύση δεν έχει δείξει κανένα σημάδι.

Ο πόλεμος, που οδήγησε στη χειρότερη αντιπαράθεση με τη Δύση από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, σκότωσε δεκάδες χιλιάδες και εξαπέλυσε υπερπληθωρισμό που επηρέασε σοβαρά την παγκόσμια οικονομία.

 

Κινητοποίηση 300.000 εφέδρων


Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για τη μερική κινητοποίηση των Ρώσων εφέδρων στρατιωτών, λέγοντας ότι οι στρατιώτες του αντιμετωπίζουν ήδη την πλήρη δύναμη εκατομμυρίων ατόμων της δυτικής «στρατιωτικής μηχανής» στην Ουκρανία.

Η απόφαση μερικής κινητοποίησης τίθεται σε ισχύ αμέσως, η πρώτη από τότε που η πρώην Σοβιετική Ένωση πολεμούσε τη Ναζιστική Γερμανία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό το βήμα εγκυμονεί κινδύνους για τον Πούτιν, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προσπαθήσει να διατηρήσει την ειρήνη στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας του, όπου η υποστήριξη για τον πόλεμο είναι μικρότερη από άλλες επαρχίες και περιοχές.

 

Από τότε που ο Πούτιν έλαβε το πυρηνικό χαρτοφυλάκιο από τον Μπόρις Γέλτσιν την τελευταία ημέρα του 1999, η πρώτη του προτεραιότητα ήταν να αποκαταστήσει τουλάχιστον ένα μέρος της θέσης της μεγάλης δύναμης που έχασε η Μόσχα με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

 

Ο Πούτιν τάχθηκε επανειλημμένα αντίθετος στις προσπάθειες των ΗΠΑ να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, ειδικά σε χώρες και δημοκρατίες που ήταν μέρος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, τις οποίες η Ρωσία θεωρεί μέρος της σφαίρας επιρροής της.

Ο Πούτιν είπε ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις «ηγέτες» των χωρών του ΝΑΤΟ, τις οποίες δεν κατονόμασε, μίλησαν για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας και κατηγόρησε τη Δύση ότι διακινδυνεύει μια «πυρηνική καταστροφή» επιτρέποντας στην Ουκρανία να βομβαρδίσει τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια.

 

 Ζελένσκι: Ο κόσμος δεν θα το επιτρέψει

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξή του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό «Bild» την Τετάρτη ότι δεν πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει αυτό το όπλο στον πόλεμο αφού το ανακοίνωσε, προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι αυτά τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν και δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα του επιτρέψει να τα χρησιμοποιήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο δεν δίνουν βαρύτητα στις θεωρητικές δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου.

Βρετανία: Ανησυχητική κλιμάκωση

Η Βρετανία δεν άργησε να απαντήσει στον Πούτιν και η υπουργός Εξωτερικών της, Τζίλιαν Κίγκαν, δήλωσε στο «Sky News» την Τετάρτη ότι «η ομιλία του Ρώσου προέδρου αντιπροσωπεύει μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που έκανε σε αυτήν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη».

«Προφανώς πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη, γιατί δεν ελέγχουμε την κατάσταση και δεν είμαι σίγουρος ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης, αυτή είναι μια ξεκάθαρη κλιμάκωση», πρόσθεσε η Κίγκαν.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε την Τετάρτη ότι η ανακοίνωση της Ρωσίας για κινητοποίηση στρατευμάτων για τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελεί παραδοχή του Προέδρου της, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι «η εισβολή του αποτυγχάνει», προσθέτοντας: «Καμία απειλή και προπαγάνδα. μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η Ουκρανία κερδίζει αυτόν τον πόλεμο και ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη και η Ρωσία έχει γίνει μια παγκόσμια παρία».

 

Οι ΗΠΑ βλέπουν σοβαρά τις απειλές του Πούτιν

 

Την Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι «παίρνουν πολύ σοβαρά» την απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο της Ουκρανίας και είπαν ότι θα έπρεπε να περιμένει «σοβαρές συνέπειες» εάν το έκανε.

 

«Αυτή είναι ανεύθυνη ρητορική από μια πυρηνική δύναμη, και παρακολουθούμε τη στρατηγική της θέση όσο καλύτερα μπορούμε, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη θέση μας εάν χρειαστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ABC.

 

ΕΕ: Σε απόγνωση η Ρωσία

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη μερική κινητοποίηση του στρατού για να πολεμήσει στην Ουκρανία αποδεικνύει ότι είναι «σε απόγνωση» και επιδιώκει μόνο να κλιμακώσει την κρίση.

«Αυτό είναι απλώς μια άλλη απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη και ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση αυτού του επιθετικού πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξωτερική πολιτική, Πίτερ Στάνο, σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε:

«Αυτό είναι επίσης ένα άλλο σημάδι της απελπισίας του με τον τρόπο με τον οποίο προχωρά η επιθετικότητά του κατά της Ουκρανίας, τον ενδιαφέρει μόνο η περαιτέρω πρόοδος και η συνέχιση του καταστροφικού του πολέμου που είχε ήδη πολλές τρομερές συνέπειες σε όλο τον κόσμο».


Διεθνή Ειδησεογραφικά Πρακτορεία

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr