«Αποκεφάλισαν» προτομές Μακεδονομάχων στην Έδεσσα



Σεπτέμβριος 9, 2022. Ελλάδα.

Άγνωστοι προέβησαν σε βεβηλώσεις προτομών Μακεδονομάχων στην Έδεσσα.

Το περιστατικό στιγματίζει ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Αλμωπίας – Έδεσσας:

     Το πρωί της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου 2022 με έκπληξη και βαθύτατη θλίψη αντικρύσαμε τον βανδαλισμό των μαρμάρινων προτομών των Μακεδονομάχων Καπετάν Άγρα και Αντώνη Μίγκα.

Το προηγούμενο βράδυ, κάποιοι,  γκρέμισαν την προτομή του Καπετάν Άγρα, που βρισκόταν  στο πάρκο των καταρρακτών Έδεσσας, και μετά αποκόλλησαν και πέταξαν στο έδαφος  τα μαρμάρινα κεφάλια των δύο μαρτύρων, από τις προτομές τους που βρίσκονταν στον χώρο θυσίας τους λίγο πριν το χωριό Καρυδιά.

     Για όλους τους Έλληνες, αλλά ιδιαίτερα για εμάς τους Μακεδόνες Έλληνες, ο Μακεδονικός Αγώνας είναι από τις σημαντικότερες ιστορικές περιόδους. Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης του,  από το 1860 έως το 1908, υπό Οθωμανική κυριαρχία, οι  Μακεδόνες Έλληνες, Ελληνόφωνοι και «Σλαβόφωνοι»,  απέδειξαν  και με εξεγέρσεις και στο πεδίο της μάχης, ότι έχουν βαθιά Ελληνική εθνική συνείδηση και πνευματική ενότητα με το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και με αυτήν την έννοια προετοίμασαν τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 που απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας.


     Ο Καπετάν Άγρας και ο Αντώνης Μίγκας εκπροσωπούν την ομοψυχία του Ελληνισμού. Ο νεαρός ανθυπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Σαράντος Αγαπηνός (Καπετάν Άγρας), από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, δηλαδή από τα ήδη απελευθερωμένα εδάφη της Ελλάδας από το 1821, αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που διατρέχουν, από τις Βουλγαρικές θηριωδίες,  οι υποδουλωμένοι Μακεδόνες αδελφοί του, και βάζει μέσον για να έλθει εθελοντής στην Μακεδονία να πολεμήσει τους Βούλγαρους κομιτατζήδες.

       Ο γηγενής «σλαβόφωνος» Μακεδόνας Αντώνης Μίγκας, από την Νάουσα, αισθανόμενος βαθιά το χρέος της Ελληνικής ψυχής του, δεν εγκαταλείπει τον φίλο του παρά τις προτροπές των Βουλγάρων κομιτατζήδων να φύγει από την θανάσιμη παγίδα που είχαν στήσει στον φίλο του,  και προτιμά να θυσιαστεί μαζί του.

    Οι ηρωικές πράξεις, το μεγαλείο της ψυχής των δύο νεαρών παληκαριών, 27 και 31 ετών αντίστοιχα,  και ο τρόπος θυσίας τους, καθιστούν ιερό τον χώρο μαρτυρίου τους και ως τέτοιον τον αντιμετωπίζουμε.

      Οι δράστες των βανδαλισμών, προφανώς ομοϊδεάτες  των Βούλγαρων κομιτατζήδων, στόχευαν αυτήν την ενότητα του Ελληνισμού επιδιώκοντας να δημιουργήσουν τεχνητό διχασμό στην κοινωνία, προσκολλημένοι σε ξεπερασμένα ιδεολογήματα και επηρεασμένοι από καλά οργανωμένες ξένες προπαγάνδες. Υπάρχουν όμως και οι ηθικοί αυτουργοί των βανδαλισμών. Είναι αυτοί που, ακόμα και σήμερα, συντηρούν με φανατισμό εμφυλιοπολεμικό κλίμα και τους οποίους παραδίδουμε στην κρίση του κόσμου.

                                                                                     Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

ΥΓ.  Σε έκτακτη συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας αποφάσισε:

.1)  να προτείνει σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δήμου Έδεσσας  να καταδικάσουν τους βανδαλισμούς.

.2)  να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων για τον βανδαλισμό των προτομών.

.3)  να ξεκινήσει άμεσα τις ξεναγήσεις πολιτών, φορέων  και σχολείων στον τόπο θυσίας του Καπετάν Άγρα και Αντώνη Μίγκα και στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καρυδιάς, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω κορωναϊού.


--

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Έδεσσας αποκατέστησε τις προτομές των βεβηλωμένων προτομών των Μακεδονομάχων.

The Hellenic Information Team